Smeti dobre za elektriko

Foto: Gregor Katič
Foto: Gregor Katič
Odlagališče. Plinska elektrarna v Puconcih bo zgrajena še letos. Zmanjšal se bo tudi smrad.
Oglej si celoten članek

V Centru za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop), ki upravlja regijski center za ravnanje z odpadki Pomurja, so s študijo ugotovili, da na odlagališču nenevarnih odpadkov nastaja dovolj plina, ki bi ga lahko izrabili za proizvodnjo električne s soproizvodnjo toplotne energije za naslednjih od 15 do 20 let. Že lani so odlagališče uredili tako, da omogoča normalno izkoriščanje tega plina, zdaj pa bodo zgradili še plinsko elektrarno, ki naj bi bila dokončana oktobra.

Preostanek v omrežje

Kot pravijo v Ceropu, se bodo s tem v celoti pokrile potrebe po porabi električne energije za obratovanje podjetja, preostanek bodo oddali v omrežje, zagotovili pa bodo tudi ogrevanje prostorov. "Pri sežigu odpadkov se sprosti približno 20.000 džulov energije na gram," razlagajo, s čimer ima tako gorivo dvakrat večjo kurilno vrednost kot navadna drva.

Množičnih zaposlitev ne bo

Elektrarno bo za slabih 600.000 evrov zgradilo podjetje Rudis iz Trbovelj s podizvajalcem Nafta strojna iz Lendave, po ocenah Ceropa pa se bodo investirana sredstva povrnila že v manj kot štirih letih. Veliko možnosti za zaposlitev v Pomurju, kjer je registrirano brezposelnih že 10.000 ljudi (ob 40.000 delovno aktivnih), pa nova plinska elektrarna ne bo prinesla. "Odprla se bo možnost dodatne zaposlitve vsaj enega delavca," pravijo v Ceropu.

Manj bo smrdelo

Z izgradnjo plinske elektrarne bo olajšano tudi življenje puconskih prebivalcev, ki morajo vsako poletje prenašati smrad, ki se širi z odlagališča, na katerem se kopičijo odpadki z vsega Pomurja. "Plinska elektrarna je tudi del programa zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo del neprijetnih vonjav z območja odlagališča," še pravijo v Ceropu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.