Smrad iz Perniškega jezera ubija

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 zemlejvid, Jugoslavija
Ekološka katastrofa v Perniškem jezeru dobiva iz dneva v dan večje razsežnosti. Okoliški prebivalci zatrjujejo, da je smrad razpadajočih rib neznosen. Danes je poginil tudi labod.
Oglej si celoten članek
Fotografije ekološke bombe si oglejte TUKAJ.

Zaradi visoke vročine je 19. julija prišlo do množičnega pogina rib v Perniškem jezeru v okolici Maribora. Po desetih dneh poginulih rib še vedno niso odstranili iz jezera.

V Pernici so se sicer že zjutraj zbrali kmetijski, ribiški in okoljski inšpektor, ki so si bili enotni, da poginulih rib ni mogoče odstraniti iz jezera. To so nam potrdili tudi v Zavodu za ribištvo in dodali, da bodo še danes začeli s posipavanjem rib z apnom, kar naj bi preprečilo širjenje neznosnega vonja.

Ob jezeru se je zbralo tudi okoli 60 krajanov, ki že več dni čakajo na pojasnila strokovnih služb. Že včeraj so se obrnili na kmetijskega ministra Dejana Židana, ki je na teren takoj poslal inšpektorje. Prebivalce pa je razburila predvsem izjava Zavoda za ribištvo, ki so zatrdili, da bi v primeru prijave že naslednji dan poslali ekipo, ki bi poskrbela za poginule ribe.

"Center za obveščanje smo poklicali že 20. julija, vendar odziva ni bilo. Obveščanje med institucijami je očitno na zelo nizki ravni," je zatrdila okoliška prebivalka Darja Čep.

Nevaren plin botulin
"Ob razkrajanju poginulih rib se sprošča nevrotoksin botulin, eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov, ki ob prekomernem vdihavanju lahko povzroči tudi ohromelost," pove čuvaj Ribiške družine Pesnica−Lenart in doda, da okoliški prebivalci zaradi nizke koncentracije plina niso v nevarnosti. 

Pristojne službe obenem preiskujejo tudi pogin laboda. Za zdaj še ne morejo potrditi, ali je bil usoden prav plin botulin. O primeru je bil obveščen tudi veterinarski inšpektor.

"Zavod za zdravstveno varstvo je danes vzel vzorce, tako da bodo vzorci znani zjutraj," pa je povedal Dušan Rapoc, direktor podjetja Ribe Maribor, ki plačuje koncesijo za ulov v jezeru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.