Smrt Čehinje med vzponom na Mangart

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V nedeljo okoli 8.30 se je pri vzponu na Mangart smrtno ponesrečila češka planinka, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.
Oglej si celoten članek

Planinka je na poti med Malim Koritniškim Mangartom in vrhom gore, na predelu pri Hudi Škrbini, zdrsnila in padla po travnatem žlebu proti Loški Koritnici.

Posredoval je helikopter policije z dežurno ekipo za reševanje v gorah in reševalci postaje GRS Bovec. Pokojno je prevzela dežurna služba Komunala Tolmin, so še objavili.

Našli mrtvega strejšega planinca

Slovenske gore so danes terjale še drugo smrtno žrtev. okoli 15. ure pa so med Domom Valentina Staniča pod Triglavom in grebenom Rjavine našli mrtvega planinca. Kot so pojasnili na Policijski upravi (PU) Kranj, gre za starejšega moškega, najverjetneje državljana Italije. Tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos je za STA še povedal, da sta se proti domu odpravila dva planinca, vsak po svoji poti. Ker enega od prijateljev na dom ni bilo, je drugi zaprosil za intervencijo. Intervencija gorske reševalne službe še vedno poteka, saj gre za težko dostopen teren. Trupla planinca, ki je zdrsnil več deset metrov globoko, še vedno niso prepeljali v dolino, je dodal Kos.

V gorah že 127 intervencij, 13 mrtvih v pol leta

V Gorski reševalni službi Slovenije so sicer dobro pripravljeni na poletno sezono in povečan obisk gora. Gorski reševalci so v prvi polovici letošnjega leta zabeležili že 127 intervencij, v katerih je sodelovalo 1142 gorskih reševalcev, v 49 intervencijah je poletel tudi helikopter, piše na spletni starni GRS. Življenje je pri tem izgubilo 13 ljudi, od tega trije gorniki, drugi pa pri delovnih nesrečah pri odpravljanju posledic žledoloma iz leta 2014.

Kot najpogostejši vzrok nesreč v gorah pri GRS navajajo slabo telesno pripravljenost in neprimerno obutev. Kar 35 nesreč se je zgodilo na planinskih poteh. Najbolj ogrožena starostna skupina je med 18. in 55. letom, kjer beležijo kar 71 poškodovanih. Spodbudno je predvsem to, da se vse več ljudi udeležuje preventivnih aktivnosti (usposabljanj, tečajev varnejše hoje, seminarjev), ki jih organizirata GRZS in PZS.

Ko smo v gorah v stiski in potrebujemo pomoč, vsekakor številko 112.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.