Smrt reformam, svoboda narodu

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijovič)
Če ne izvede reform, je vlada mrtva. Tudi če jih, je mrtva, a bo imela lep nagrobnik.
Oglej si celoten članek

Vseeno mi je, ali je Barbara Brezigar vrhovna državna tožilka ali ne. Vseeno mi je, ali je Katarina Kresal ministrica ali ne. Ni pa mi vseeno, da mi država pobere tretjino plače. In da vsak mesec plačujem prispevke v pokojninsko blagajno, ne vem pa, kaj in kdaj jih lahko pričakujem.

Vlada se je velikopotezno lotila reform: pokojninske, trga dela, študentskega dela. Ni stvari, ki je ne bi reformirali, in imajo dobre ideje. Ampak kot pravi nekdanji minister za delo Janez Drobnič – dobra ideja ni dovolj. Prihodnje generacije bodo upoštevale samo dejstva.

Neizprosno
Dejstva pa so neizprosna. Kolikor gre noter, gre lahko ven. Matematika drugega razreda. Kar bo treba za pokojnine, bodo plačali tisti, ki bodo delali. Tega reformatorjem do zdaj ni uspelo prepričljivo in razumljivo razložiti.

Lahko verjamete, da je finskim politikom uspelo prepričali ljudi, naj spletne igre na srečo raje igrajo pri domačih ponudnikih in ne denimo na Bwin. Ker domači plačujejo koncesije, iz teh pa se financirajo invalidske in humanitarne organizacije.

Naši politiki tega niso sposobni. Ni verjetno, da bi na referendumu kdo glasoval za to, da bo delal dlje. Zato referenduma sploh ne bi smelo biti, a vlada nima niti enega glasnega zaveznika. Ali pa smo mi slabši državljani kot Finci, ker nas zanimajo le bulmastifi in talenti. No, za lastni duševni mir se je gotovo lažje pridušati čez politike in državo, ki nam pobere tretjino.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.