SMS informacije o veleposlaništvih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Zunanje ministrstvo začenja z avtomatičnim SMS obveščanjem, na koga se v tujini lahko obrnete po konzularno pomoč. Trenutno je storitev na voljo le uporabnikom A1, a pričakujejo, da se bodo kmalu pridružili tudi drugi operaterji.
Oglej si celoten članek

Slovenski državljani, ki v tujini uporabljate storitev slovenskega operaterja mobilne telefonije, bodo ob prihodu v tujino avtomatično obveščeni o telefonski številki pristojnega veleposlaništva Republike Slovenije v državi, kjer se nahajajo in kamor se lahko obrnejo po pomoč. V državah, kjer Slovenija nima akreditirane ambasade, pa bo navedeno, da se lahko obrnejo na katerokoli predstavništvo države članice Evropske unije. 

Foto: Saša Despot sprejem Erjavec Kovač "Vemo, da se razmere zaostrujejo, ne gre več le za klasične težave, s katerimi se soočajo naši državljani v tuji, na primer izguba dokumentov, tatvine, ampak danes smo soočeni tudi s terorizmom. Večje je število tudi naravnih nesreč," je primere, s katerimi se posamezniki obračajo na veleposlaništva, povzel zunanji minister Karl Erjavec in dodal, da bo tako informacija o morebitni pomoči slovenskim državljanom še bolj dosegljiva. S storitvijo so začeli včeraj, zato se je na zunanje ministrstvo že obrnilo nekaj presenečenih prejemnikov sporočil.

Sporočila bodo uporabniki - za zdaj le A1 - prejemali avtomatsko, mogoča pa je tudi odjava, in sicer tako, da na telefonsko številko 4040 pošljete SMS s ključno besedo "VELEPOSLANISTVO STOP". Sporočilo pa se bo obračunalo po veljavnem ceniku.

Trenutno je storitev na voljo le uporabnikom mobilnega operaterja A1, a na zunanjem ministrstvu pričakujejo, da se bodo pridružili tudi ostali operaterji. "K sodelovanju so bili povabljeni vsi," je pojasnil Andrej Šter, vodja konzularne službe, in nadaljeval, da so na ministrstvu vsem postavili enotne pogoje, da mora biti storitev za uporabnike brezplačna. Za posredovanje informacij prav tako ne plačuje ministrstvo.

Pričakujejo več klicev ...

"Pričakujemo, da se bodo v začetku posamezniki večkrat obrnili na veleposlaništva, a želimo, da so pri tem odgovorni," je dejal Andrej Šter, vodja konzularne službe, in dodal, da bodo konzularni uslužbenci na navedeni številki na voljo 24 ur na dan in vam bodo, glede na situacijo, v kateri ste se znašli, povedali, ali vam lahko nudijo ustrezno pomoč.

Foto: Ivan Zupič Ministrstvo za zunanje zadeve Za konzularno pomoč v nujnih primerih se lahko na predstavništvo Republike Slovenije v tujini obrnete, če so vam ukradli osebne dokumente oziroma denar ali ste jih izgubili, če ste žrtev kaznivega dejanja, v primeru prometne nezgode ali drugih nesreč, v primeru hospitalizacije, če vam je bila odvzeta prostost, v primeru izrednih razmer (terorističnih napadov, političnih nemirov, naravnih nesreč) ali v primeru smrti sopotnika oziroma svojca.

"Ne bodo pa posredovali za boljše sedeže v restavraciji," je karikiral Andrej Šter, saj to ni njihova naloga in tega ne morejo storiti. Predstavništva v tujini tako ne morejo izposlovati izpustitve iz zapora, plačati varščine, vas zastopati pred sodiščem, vam zagotoviti vstopa v državo, priskrbeti dela ali dovoljenja za prebivanje v tujini, dajati informacij o nastanitvah ali turističnih informacij.

Obvestila tudi ob terorističnih napadih? 

Naslednji korak zunanjega ministrstva oziroma želja je tudi nadgradnja SMS obveščanja ob primeru terorističnih napadov oziroma drugih izrednih dogodkih. "Takrat se bo verjetno potrebno pogovarjati tudi o stroških," je pojasnil vodja konzularne službe in nadaljeval, da bi v takšnih primerih morali z ministrstva posredovati pravočasno, celovito informacijo, s katero ne bi povzročali dodatne panike.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:24 27. September 2017.

    Telekom, kot državna firma , bi moral imeti prvi takšno obvestilo. Tukaj se vidi skrb za nas državljane. To kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.