Sneg tudi na travi

Foto: Žurnal24 V ponedeljek je nad 1.300 metri nadmorske višine že snežilo. (Foto: Andraž Sodja
Jesen. Na Vršiču je močno snežilo. V morju se boste lahko še kopali.
Oglej si celoten članek

Sezonska napoved. “Jesenske temperature bodo predvidoma podobne tistim v zadnjih desetih letih,” napoveduje Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso). V Ljubljani so povprečne jesenske temperature za zadnjih deset let 11,5 stopinje Celzija. “Pri tem mislimo na povprečno trimesečno temperaturo, znotraj tega obdobja pa bodo tako hladna kot topla obdobja,” pravi. Povprečno vrednost bo po njegovih besedah dosegla tudi količina padavin.

Prispela hladna fronta
Dež se je včeraj mešal s snegom že na nadmorski višini 1.300 metrov, na vrhu Vršiča je že močno snežilo. Sneg se je celo prijemal na travnato podlago. Slovenijo je namreč zajela hladna fronta z dnevnimi temperaturami do 20 stopinj Celzija v notranjosti.

“Te ohladitve so celo dobrodošle za tiste, ki težko prenašajo vročino, na primer srčne bolnike,” pravi Peter Otorepec z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Po njegovih besedah lahko takšna ohladitev vpliva na več respiratornih efektov, ker se bodo ljudje zadrževali več v notranjosti. Mrzel zrak pa lahko pri astmatikih povzroči astmatični napad.

V torek bodo najvišje dnevne temperature do 23 stopinj Celzija. Po napovedi vremenoslovcev bosta torek in sreda jasna, v četrtek pa bo delno jasno z najvišjimi temperaturami do 23 stopinj Celzija. V petek so možne plohe, od sobote do srede pa bo delno oblačno z dnevnimi temperaturami do 22 stopinj Celzija.

Po nedeljski burji se morje počasi že greje in bo lahko letos doseglo tudi 23 stopinj Celzija, nam je povedal Andrej Velkavrh z Arsa. Na temperaturo morja namreč bolj kot nizke temperature vplivajo vetrovi, ki premešajo morske plasti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.