So jim plačevali za vandalizem?

Foto: Žurnal24 Pročelje, dz, protesti, študentje Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Zelene marmorne plošče so trajno poškodovane, poškodovani so tudi kipci, restavr Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Posledice %C5%A1tudentskih protestov v Dr%C5%BEavnem zboru Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 "Tu ni potreben denar," pravi Marjan Krajnc, direktor Študentskega servisa Marib Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Gantar je ostro obsodil ravnanje demonstrantov. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI Foto: Žurnal24 DEMONSTRACIJA, lJUBLJANA, ŠTUDENTI

Your browser doesn’t support HTML5 video

Pojavili so se namigi, da so nekateri štajerski študentski servisi študentom plačevali za udeležbo na nasilnih protestih pred poslopjem DZ v Ljubljani. ŠOS se otepa odgovornosti, priprtih 29 ljudi.
Oglej si celoten članek

TV Slovenija je poročala, da je dobila namige o plačilu, ki naj bi ga bili deležni nekateri študenti. Urna postavka naj bi bila dva evra. Policija navedbe še preverja, predstavniki ŠOS pa zanikajo, da bi vedeli za takšno prakso.

Velikanska škoda na stavbi parlamenta
Študenti in dijaki, ki so protestirali proti vladni politiki do mladih, predvsem glede predlaganega zakona o malem delu in o delni ukinitvi brezplačne subvencije dijaške prehrane, so v policijo in poslopje državnega zbora zmetali več plastenk in jajc, vrgli so tudi dimno bombo, metali pa celo granitne kocke in ostale predmete. Razbili so več stekel, poškodovali nedavno obnovljene kipe in pustili trajne posledice na marmornatih ploščah na pročelju poslopja.  Poškodovana je notranjost parlamenta, več granitnih kock je priletelo celo v pisarno predsednika DZ, pred parlamentom pa je gorelo grmovje.

V zavihku "video" si oglejte, kako so policisti obračunali z enim od protestnikov, ki je preskočil varnostno ograjo.

Protestniki so tudi podrli varnostno ograjo pred parlamentom, ki pa so jo pripadniki posebne enote policije kmalu postavili nazaj.

Novinarji Žurnala24, ki so na licu mesta spremljali dogajanje, so povedali, da je dogajanje povsem ušlo izpod nadzora. "Bila je katastrofa, protestniki so povsem ušli izpod nadzora."

Katja Šoba, predsednica ŠOS-a se je od nastale škode distancirala: "To niso naši ljudje, distanciramo se od tega. Zakaj se je to zgodilo, ne vem. Policija ni ukrepala." Šoba poudarja, da so udeležence pozivali k mirnemu protestiranju brez alkohola, ko so se začeli nemiri pred stavbo parlamenta, pa so organizatorji demonstracije nemudoma prekinili in ljudi pozivali, naj se razidejo.

Demonstracij se je sicer udeležilo več tisoč ljudi, po navedbah ŠOS-a okoli osem tisoč.

Zakon odgovornost nalaga ŠOS
Pa vendar zakon o javnih zbiranjih organizatorja pojmuje kot odgovornega za red. Organizator ima po zakonu možnost , da s shoda odstrani ljudi, ki shod motijo, udeleženci pa na shod ne smejo prinašati nevarnih predmetov.

Organizator mora po zakonu tudi preprečiti dostop ljudem, ki so vidno pod vplivom alkohola in se pričakuje, da bo v takšnem stanju kršil red.

Ranjeni tudi policisti
Maja Adlešič
z ljubljanske policije je povedala, da so policisti pridržali 29 protestnikov, ranjeni pa so bili tudi policisti: "Poškodovanih je več, zdravniško pomoč pa jih je poiskalo devet."

Nasilja, kot smo mu priča pred državnim zborom, si Slovenija ni zaslužila. V socialni dialog smo vložili toliko, da si preprosto teh napetosti nismo zaslužili. "A kar je, je," je ob začetku seje strateškega sveta za informacijsko družbo dejal predsednik vlade Borut Pahor. Premier je izrazil upanje, da "bo ostalo pri tem, da se ne bo nikomur nič zgodilo in da bodo šle stvari mirno naprej".

Policija delovala strpno in taktno
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je dejala, da so študentje in dijaki sicer legitimne demonstracije izkoristili za grob napad na eno ključnih institucij države. Kresalova trdi, da je policija ravnala strpno in taktno ter tako preprečila hujše posledice.

Politika nasilje obsoja
Novi kmetijski minister Dejan Židan je na hodniku parlamenta dogajanje pospremil z besedami: "To je čisti vandalizem.", s strani poslanskih skupin pa je prišel predlog, da se prekine sejo in obsodi študentski vandalizem.

Radovan Žerjav: "To ne sodi nikamor, sploh pa ne v neko razvito evropsko državo!"

Predsednik DZ, Pavle Gantar: "To, čemur smo danes priča, niso demonstracije, temveč vandalizem brez primere. Ljudje, ki mečejo jajca, ne morejo biti lačni. Vse od leta 1968 sem sodeloval na številnih demonstracijah, a česa takega še nisem videl. Prepričan sem, da nikomur v državi, še najmanj mladi populaciji, ki se, to je treba priznati, sooča z različnimi težavami, ni v interesu ustvarjanje navideznih izrednih razmer."




Okrog 15.45 se je množica začela počasi razhajati; kot menijo naši novinarji, ki spremljajo situacijo, najverjetneje zaradi hudih izgredov. Poudarjajo pa, da nihče izmed ŠOS-a protestnikov ni pozval, naj se umirijo in prenehajo razbijati. Vseeno pa so se kontakti s policijo nadaljevali še nekaj časa, potem ko so policisti protestnike potiskali proti Kongresnemu trgu.

Že uvod je bil vroč
Ozračje je bilo še pred uradnim začetkom protesta razgreto: na Prešernovem trgu je besede študentskih in dijaških voditeljev, ki so opozarjali na domnevne krivice, z vzklikanjem in zvoki piščalk podpiralo več tisoč protestnikov. Z odra je spregovoril tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič, ki je prizorišče zapustil z besedami: "Ostanite uporniki."

Že kmalu po začetku protestov so morali posredovati reševalci. Mlajši fant je pregloboko pogledal v kozarec, odpeljali so ga z reševalnim vozilom.

Hočemo bone za pivo!
Eden od napisov na Prešernovem trgu

"Vlada, j... si mater"
Piščalke, alkohol in vpitje stavkov, kot je "Vlada, j*** si mater" so bili sicer trije najbolj opazni (in slišni) imenovalci protesta v središču Ljubljane.

OGLEJTE SI, KAKO SO NAPAD ŠTUDENTOV SPREMLJALI V PARLAMENTU

Jernej Štromajer, predsednik ŠOU v Ljubljani, je za zurnal24.si dejal, da so nekateri na demonstracije prišli pod vplivom alkohola. S samo udeležbo pa so zadovoljni. "Želimo bolj socialno državo," pravi Štromajer.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.