So revizorji zamočili?

Foto: Žurnal24 Olga Franca in Bojan Zadel, nekdanja nadzornika Luke Koper, sta že na zadnji sku
Odgovornost. Revizorji so povsem različno ocenjevali vrednost naložb Luke Koper. Uveden bo nadzor.
Oglej si celoten članek

Danes smo res prejeli prijavo in skladno s svojimi zakonskimi pristojnostmi bomo preverili navedbe v njej,” nam je včeraj potrdila Mojca Majič, direktorica agencije za javni nadzor nad revidiranjem. Društvo Mali delničarji – skupaj smo močnejši namreč predlaga pregled delovanja revizorjev družbe Deloitte & Touch v Luki Koper. Če bi ugotovil najhujše kršitve, naj se jim odvzame dovoljenje za opravljanje dejavnosti pooblaščenega revizorja.

Rajko Stankovič, predsednik društva Mali delničarji – skupaj smo močnejši, je tudi pobudnik predloga, da na današnji skupščini holdinga Istrabenz delničarji izglasujejo sklep o dodatni reviziji nekaterih Bavčarjevih poslov za obdobje petih let. Predlaga pa tudi vložitev odškodninskih tožb proti odgovornim.

Podlaga za predlog je ugotovitev izredne revizije nekaterih luških poslov v času vodenja Roberta Časarja, ko so nadzorniki na primer podprli nakup deleža v slovaški družbi TTI.

Ta nakup so podprli v dobri veri in na podlagi zagotovil Deloitte & Toucha, da je delež vreden najmanj 50 milijonov evrov, izredna revizija pa je nato ugotovila, da je vreden le dobrih 11 milijonov,” je zapisano v obrazložitvi.

S predlogom društva se v celoti strinjam. Izdelavo analize – cenitvenega poročila za nakup desetodstotnega deleža TTI – bi morala agencija po moji oceni še posebno skrbno revidirati,” meni Olga Franca, nekdanja nadzornica Luke.

Nadzorni svet je po imenovanju novega predsednika uprave Gregorja Veselka takoj zahteval vzpostavitev službe notranjega nadzora. “Prav ta služba mora priti do ugotovitev tudi o morebitnih nepravilnostih bilanc v letih 2008 in 2007. Neuradno sem namreč seznanjena, da naj določena osnovna sredstva ob zaključku investicije ne bi bila ustrezno evidentirana v poslovnih knjigah in da amortizacija ni bila posledično ustrezno obračunana in prikazana v bilanci,” opozarja Franca.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.