Socialni delavci ravnali po svoje kljub odločitvi sodišča

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Sodišče je prepovedalo stike med otrokom in starši. Pri CSD so kljub temu poskušali vzpostaviti stik matere z otrokom, čeprav je to otroka spravljalo v stisko.
Oglej si celoten članek

Skrbnica in rejnica mladoletnega otroka, ki je bil odvzet staršem, se je obrnila na Varuha človekovih pravic in ga obvestila, da Center za socialno delo skuša vzpostavljati telefonske stike med otrokom in materjo. Navajala je, da takšni poskusi vzpostavljanja stikov otroka spravljajo v stisko, hkrati pa so stiki med otrokom in starši prepovedani s strani sodišča. 

"Center za socialno delo nam je pojasnil, da je bilo na timskem sestanku dejansko dogovorjeno, da bodo vzpostavljeni pisni stiki med otrokom in materjo, in sicer s tem, da mati preko centra za socialno delo otroku pošlje pismo," razlagajo pri Varuhu.

Preprečevanje retravmatizacije

Menijo, da so pravilna prizadevanja za vzpostavitev stikov med deklico in njeno materjo. "Vendar pa so problematične aktivnosti, ki izrecno posegajo v sodno določitev nekega stanja," poudarjajo. "Ko sodišče prepove stike med otrokom in starši, v takšno prepoved center za socialno delo ne sme posegati, če mu to ni izrecno naloženo."

Lahko pa Center za socialno delo sodišču vedno predlaga sprejem takšne odločitve, ki bo hkrati ščitila otroka pred poseganjem v njegovo pravico, da se ga ne izpostavlja travmatičnim okoliščinam in hkrati zagotavljala najboljše možne pogoje za zagotovitev izvajanja pravice do stika s starši. 

CSD mora pridobiti soglasje sodišča

Centru za socialno delo je Varug zato predlagal, da se v primeru sodne prepovedi (kakršnih koli) stikov, stiki ne izvajajo.

"Če pa je za zagotavljanje dekličine največje koristi nujno nadzorovano zbliževanje deklice in matere tudi s pomočjo pisem, morda občasnih nadzorovanih srečanj ali na drug način, ki bo prepoznan kot strokovno najprimernejši," poudarjajo pri Varuhu, "smo predlagali, da se predhodno pridobi soglasje sodišča, da popolna prepoved stikov ni več nujna.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    23:16 9. Februar 2017.

    Ma na kozlanje mi gredo vse socialne službe, totalni nesposobneži, ki živijo v nekem svojem svetu utvar ali pa hudobije. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.