"Socialni dialog je v krizi"

Foto: Žurnal24
Semolič poudaril najpomembnejše sestavine učinkovitega socialnega dialoga in dodal, da je socialni dialog v tem trenutku v krizi. "Za izboljšanje je na potezi vlada," pravi Semolič.
Oglej si celoten članek

"Socialni dialog ni romantičen odnos z vzponi in padci. Da smo bili v preteklosti uspešni, čeprav z vzponi in padci, dokazuje to, da smo utrjevali socialni dialog, ko je Slovenija vstopala v Evropsko unijo in smo morali izpolniti relativno težke pogoje za vstop. Bili smo uspešni. Preteklost je pokazala, da je vredno staviti na socialni dialog," pravi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.  

"Dialog ni sistem zmagovalcev in poražencev"
"Tisto, kar je skupno sestavinam učinkovitega socialnega dialoga, so predvsem minimalno zaupanje med socialnimi partnerji, razumevanje različnih vlog partnerjev in razumevanje vlog sindikatov v tem dialogu. Pomembno je tudi, da so socialni partnerji dovolj močni, saj socialni dialog zelo pogosto predpostavlja kompromise, ne pa sistem zmagovalcev in poražencev. V socialnem dialogu se predpostavlja tudi, da so tisti, ki sedijo za pogajalsko mizo, kredibilni, ko predstavljajo stališča tistih, ki jih zastopajo." 

Semolič meni, da se v tem trenutku od sestavin učinkovitega socialnega dialoga odstopa. "Po našem prepričanju to počnejo predstavniki vlade, ki socialnega dialoga ne razumejo tako, kot bi pričakovali. Bistvo dialoga je, da smo enakopravni za mizo, ne pa da rešitve predlagajo samo politiki, ki pričakujejo samo pritrjevanje, ploskanje ali nasprotovanje. To ni prava vsebina socialnega dialoga glede na standarde, ki smo jih razvili v Sloveniji," pravi Semolič, ki dodaja, da je politika zelo agresivna in nestrpna do sindikatov.

"Socialni dialog je v krizi. Ne meri se po številu sestankov, ampak po ključnih spremembah. Žal so rešitve, ki se zdaj ponujajo, rezultat enostranske volje politikov, ki so nosilci zakonov. Za izboljšanje je na potezi vlada. Pričakujemo in upamo, da bo pri politikih prevladal razum," zaključuje Semolič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.