Socialni svet o davčnih spremembah

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Ekonomsko-socialni svet je delodajalce in sindikate pozval k predložitvi predlogov davčnih sprememb glede na minimalne plače. Med drugim so razpravljali tudi o imigracijski politiki.
Oglej si celoten članek

Državni sekretar Andrej Šircelj je predstavil spremembe v davčni zakonodaji, vključno z januarsko uvedbo dodatnih olajšav (dodatna splošna olajšava za zavezance s skupnimi dohodki do višine 6800 evrov na leto bo znašala 2000 evrov na leto, za zavezance z dohodki med 6801 in 9000 evrov pa 1000 evrov na leto). Pri tem je predstavil tudi obdavčitve prejemnikov minimalne plače.

Sindikati zaradi dviga minimalne plače zahtevajo dvig praga za olajšavo
Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je opozoril, da bodo z avgustovskim dvigom minimalne plače vsi presegli prag 6800 evrov. Združenje delodajalcev Slovenije tako predlaga, naj se prag za dodatno olajšavo v višini 2000 evrov zviša s 6800 na 8000 evrov, s čimer bi dosegli, da bi bili prejemniki minimalne plače skupaj z regresom upravičeni do te olajšave.

 
 

Ureditev je nelogična; nekdo s 1855 evri bruto plače spada v razred, kjer se plačuje 41 odstotkov dohodnine, enako kot tisti, ki prejema 10.000 ali 15.000 evrov bruto plače.

 

ZSSS predlaga razširitev dohodninske lestvice

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) med drugim predlaga, naj se prag za dodatno olajšavo v višini 2000 evrov dvigne s 6800 na 8300 evrov, prag za dodatno olajšavo v višini 1000 evrov pa z 9000 na 10.500 evrov. Poleg tega predlagajo, naj se dohodninska lestvica razširi z dodatnimi razredi. "Ureditev je nelogična; nekdo s 1855 evri bruto plače spada v razred, kjer se plačuje 41 odstotkov dohodnine, enako kot tisti, ki prejema 10.000 ali 15.000 evrov bruto plače," je dejal Ladislav Rožič iz ZSSS.

Z imigracijsko politiko je treba odpraviti neskladja na trgu dela
ESS je obravnaval tudi predlog strategije ekonomskih migracij. Strategija se glede na pričakovano pomanjkanje domače delovne sile v prihodnje (zaradi staranja aktivnega prebivalstva, potreb gospodarstva) osredotoča na zagotavljanje priseljevanja, ki bi zmanjševalo kratkoročna neskladja na trgu dela. ZSSS je pri tem izpostavila problem slabih bivalnih razmer za tuje delavce in predlagala, naj Slovenija zaščiti minimalne življenjske pogoje za tuje delavce.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.