Sodček prebil mejo 90 dolarjev

Foto: Žurnal24 19102007_nafta_epa_t
Cene nafte so dosegle rekordno vrednost 90 ameriških dolarjev za sod, kar naj bi bilo povezano s padcem dolarja in napetostmi na vzhodu Turčije.
Oglej si celoten članek

Cene nafte v elektronskem trgovanju na newyorški borzi so v četrtek popoldne prvič dosegle vrednost 90,02 ameriškega dolarja na sod (159 litrov) in se v petek zjutraj v azijskem trgovanju spustile na 89,54 ameriškega dolarja.

Zaradi šibkega dolarja se vlagatelji vse pogosteje odločajo za vlaganja v naftne zmogljivosti, kar skupaj z napetostmi med Turčijo in kurdskimi uporniki v iraškem Kurdistanu potiska cene nafte navzgor.

Rekordno vrednost je dosegla tudi severnomorska nafta brent, ki se je v Londonu v primerjavi s četrtkom zvišala na 82,23 dolarja za sod.

V četrtek so cene nafte tako že peti dan zaporedoma dosegale nove rekorde, ki pa so kljub najvišje doseženim nominalnim vrednostim realno še vedno pod ceno iz leta 1980. Z upoštevanjem inflacije bi bile takratne vrednosti danes nekje med 96 dolarji in 101 dolarjem za sod.

Cena nafte organizacije držav izvoznic nafte je bila v četrtek 81,14 dolarja za sod, medtem ko je v sredo dosegla 81,09 dolarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.