Sodišče: YouTube odgovoren za ravnanje uporabnikov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nemško okrožno sodišče v Hamburgu je danes odločilo, da mora internetna stran YouTube namestiti spletne filtre, s katerimi bi uporabnikom preprečili objavljanje glasbenih videoposnetkov, za katere ima pravice nemška agencija za avtorske pravice Gema. Sodbi pripisujejo velik pomen pri zaščiti avtorskih pravic na spletu.
Oglej si celoten članek

Gema je spletno stran YouTube, hčerinsko podjetje Google Inc., tožila zaradi 12 začasno objavljenih glasbenih videoposnetkov, za katere ni bilo plačanih avtorskih pravic. Sodišče je v večini odločilo v prid Gemi, ki zastopa približno 60 tisoč nemških glasbenikov in avtorjev glasbe.

Pri sedmih izmed 12 posnetkov je sodišče ugodilo zahtevam Geme, pri ostalih petih posnetkih pa je zahteve uradno zavrnilo, saj ni bilo dokazov, da so bili posnetki objavljeni pred kratkim.

Zagovorniki YouTuba so med sodnim postopkom vztrajno zatrjevali, da podjetje ni pravno odgovorno za objavljene vsebine na spletni strani. Dodali so, da YouTube samo preverja in včasih blokira vsebine, na katere podjetje opozorijo uporabniki zaradi domnevnih kršitev zakonov.

Razsodba: YouTube je odgovoren za ravnanje svojih uporabnikov

Sodišče je vendarle odločilo, da je YouTube odgovoren za ravnanje svojih uporabnikov. Če se bodo na njegovi spletni strani znova pojavili kakšni glasbeni videoposnetki brez privolitve Geme, bo moral spletni gigant Google plačati 250 tisoč evrov kazni za posamezno pesem, vodstvu YouTuba pa bo grozil šestmesečni pripor.

Zagovornik agencije Gema je pred sodbo dejal, da so postopek sprožili, ker za avtorje glasbe zahtevajo pravično plačilo. Google naj bi se po pričakovanjih nekaterih zoper sodbo pritožil.

Leta 2009 je sicer potekel začasen sporazum med Gemo in YouTubom. Od takrat dalje YouTube v Nemčiji blokira številne videoposnetke, medtem ko si jih lahko v drugih državah uporabniki brez problemov ogledajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.