Sodnika naj izbere predsednik

Foto: Žurnal24 ustavno sodišče sodnik žurnal
Predsednik Danilo Türk za ustavnega sodnika preferira Rada Bohinca, v SNS odločno proti in kot najslabšega kandidata ocenjujejo prav Bohinca. Pravijo, da je človek sumljivih moralnih kvalitet.
Oglej si celoten članek
Med možnimi kandidati za ustavnega sodnika so nekdanji generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič, rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc, višji sodnik Damjan Gantar in Marko Novak z Evropske pravne fakultete v Novi Gorici. Mandat se Jožetu Tratniku izteče 24. maja.

Predsednik Danilo Türk je opravil pogovore z vodji poslanskih skupin o kandidaturi za ustavnega sodnika. Z izjemo SD, ki za prosto mesto ustavnega sodnika podpira Rada Bohinca, bo večina strank izbiro prepustila predsedniku.

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je dejal, da gre glede na reference v Bohinčevem življenjepisu med štirimi kandidati za najbolj izkušenega kandidata."Pri Bohincu ne gre le za doktorja znanosti, nenazadnje gre za rednega profesorja, znanstvenika, tudi znanstvenega svetnika. Dvakrat je bil celo minister, kar pomeni, da ima izkušnje tudi z ustavnim in upravnim pravom," je povedal Kumer.

V Zares po besedah vodje Franca Jurija menijo, da bo odločitev, ki jo bo predlagal predsednik republike, verjetno utemeljena in na predlagane kandidate nimajo nobenih pripomb. Zanimalo jih je, ali je možno, da bi poiskal še kakšnega kandidata. "Nekaj predlaganih kandidatov ima vse kvalifikacije za ustavnega sodnika in mislim, da bomo naklonjeni razlagi in utemeljitvi samega predsednika, zaupamo njegovi strokovni oceni," je dodal Juri.

Tudi v stranki DeSUS presojo in odločitev o kandidatu prepuščajo predsedniku Türku. Karl Erjavec je povedal, da se v stranki niso izrekli za nobenega kandidata, ker menijo, da predsednik lahko oceni, kateri najbolj ustreza. "Vsi niso enako močni in pričakujemo, da bo Türk predlagal kandidata, ki ima vse potrebne reference. Če pa se bo slabo odločil, bo to njegova odgovornost, v kar ne verjamem," je poudaril Erjavec.

Türk za Bohinca, SNS odločno proti
"Predsednik republike je predstavil štiri kandidate za ustavnega sodnika in preferira Rada Bohinca. Jaz sem mu rekel, da sem ravno najbolj proti Bohincu in sodim, da je najslabši kandidat. V naši stranki ga zagotovo ne bomo podprli," pa je bil nedvoumen Zmago Jelinčič iz SNS. V stranki bodo, kot je dejal, naredili vse, da Bohinc ne bo izvoljen in ob tem izpostavil "Bohinčevo odklonilno stališče do samostojne Slovenije".

Med drugim je omenil tudi njegovo organizacijsko udeležbo za stranko za Jugoslavijo in vpletenost v po njegovem čudne finančne afere na fakultetah, kjer je predaval. Zato je Bohinc po Jelinčičevem mnenju človek "sumljivih moralnih kvalitet", ki ga stranka ne bo podprla.

Iz SDS so že v četrtek sporočili, da se pogovora ne bodo udeležili, in kot razlog med drugim navedli Türkovo izjavo, da je treba reči ne politiki Janeza Janše.

V SLS in LDS še brez stališč
V SLS konkretnega stališča v zvezi s kandidati za ustavnega sodnika še nimajo. Izbor kandidata je v pristojnosti predsednika republike, zato bodo počakali na Türkov predlog, nato se bodo opredeljevali. "O štirih imenih, ki so zdaj na mizi, se nismo opredeljevali," pravijo.

Tudi v LDS se o predlaganih imenih še niso odločili. Kot je sporočil predsednik Borut Sajovic, zato, ker se še niso sestali in odločili, kako bodo ravnali na seji matičnega odbora. Sajovic sicer meni, da bi bilo treba slediti izbiri predsednika republike.

Predsednik republike bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču državnemu zboru predlagal kandidata za prosto mesto ustavnega sodnika izmed prejetih predlogov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Če bodo poslanske skupine soglasne, bo predsednik svojo odločitev sporočil že v ponedeljek, v nasprotnem primeru pa prihodnji teden.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.