Sodniki: Sporazum v skladu z ustavo

Foto: Žurnal24
Zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško ni v neskladju z ustavo. Zahtevam opozicije sodniki niso prisluhnili.
Oglej si celoten članek

"Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevo skupine poslank in poslancev Državnega zbora Republike Slovenije odločilo, da zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške ni v neskladju z ustavo. Odločbo je sprejelo soglasno," je odločitev, sprejeto že prejšnji teden, javnosti sporočil Erik Kerševan, generalni sekretar sodišča.
 
Kerševan je opozoril, da predlagatelji svojih očitkov niso naslavljali na BHRAS kot tak (torej kot zakon o ratifikaciji), temveč na arbitražni sporazum kot mednarodno pogodbo. "Zakonu namreč ne očitajo, da je bil sprejet po protiustavnem postopku. Menijo sicer, da bi bilo dopustno arbitražni sporazum ratificirati šele po predhodni spremembi ustave, vendar s tem ne morejo utemeljiti protiustavnosti postopka sprejemanja BHRAS, temveč v resnici zatrjujejo, da je arbitražni sporazum po vsebini v neskladju z ustavo – vprašanje predhodne spremembe ustave se namreč lahko v državnem zboru kot ustavodajalcu postavi le, če je mednarodna pogodba po vsebini neskladna z ustavo, ni pa to vprašanje postopka sprejetja akta o ratifikaciji ..."
 
Glede na to, da predlagatelji ne navajajo nobenih drugih ali dodatnih razlogov, ki jih ustavno sodišče ne bi upoštevalo že spomladanskem pozitivnem mnenju o sporazumu, je sodišče zahtevo zavrnilo za neutemeljeno, zato sporazum ni v neskladju z ustavo.

 

Od ljudi, ki so prepovedali referendum o odvetniških tarifah in ki so mastne zaslužke odvetniškega ceha razglasili za človekovo pravico, Slovenija neodvisne drže žal ne more pričakovati.
SDS o odločitvi ustavnega sodišča glede arbitražnega sporazuma

"Vlada pripravljena popuščati Hrvatom"

Odločitev ustavnega sodišča ni presenetila prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, ki ocenjuje, da je ustavno sodišče ravnalo v skladu z zahtevami vlade, ki je "pripravljena Hrvatom popuščati na popolnoma vsaki poziciji". Prepričan je, da se ustavni sodniki ne zavedajo, o čem se odločajo in da jim niso poznane niti osnove mednarodnega prava. "Še vedno razmišljajo, kot da gre pri Sloveniji in Hrvaški za dve republiki v isti državi," je dodal Jelinčič.

V SDS menijo, da je odločba v nasprotju z ugotovitvijo sodišča iz marca, da bi zaradi uveljavitve arbitražnega sporazuma lahko nastale protiustavne posledice. "Na žalost pa smo na takšna protislovja od trenutne sestave ustavnega sodišča že navajeni, kajti takšne servilnosti do vladajočih doslej ni prikazala še nobena dosedanja ekipa ustavnih sodnikov," so sporočili iz SDS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.