Šole in vrtci naj to storijo še pred 1. septembrom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vsem vrtcem, šolam in drugim podobnim ustanovam je bilo izdano naslednje priporočilo.
Oglej si celoten članek

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da omenjene institucije tudi letos poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja. Kot pojasnjujejo, je v času počitnic poraba vode v vrtcih in šolah zmanjšana ali prekinjena, zato lahko pride do zastajanja in dviga temperature vode v hišnem vodovodnem omrežju. Zaradi tega lahko pride do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz omrežja v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje. 

Takšen je postopek

Intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature. "Svetujemo, da redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajate skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu. Izpiranje naj se opravi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji (npr. na začetku delovnega tedna, po praznikih idr.)," svetuje NIJZ. 

Priporočajo tudi, da vsak dan pred prvo uporabo posamezne pipe voda teče vsaj dve minuti oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika. "Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke - najpogosteje je to pipa v kuhinji!" dodajajo na NIJZ. 

Priporočajo, da se vsaj enkrat na 14 dni na vseh pipah sname in očisti mrežice ali druge nastavke. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.