Šolniki krepijo fronto

Foto: ŠOS
Foto: ŠOS
Nezadovoljstvo. Sindikalisti podpisujejo izjavo proti uničenju šolstva. Študenti jezni zaradi financiranja.
Oglej si celoten članek

Šolstvo. Sindikati, študenti in univerze so imeli tri delovne dni, da sporočijo svoje pripombe o spremenjenem načinu financiranja visokošolskih zavodov, ki ga predlaga ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ). “Poraja se nam vprašanje, ali gre za namerno izključevanje,” pravijo v Študentski organizaciji Slovenije (Šos). Na MIZKŠ se branijo, da se pač mudi.

Nič več denarja za razvoj Tako ljubljanska univerza kot Šos sta prepričani, da bo uredba ukinila sredstva iz razvojnega stebra. Gre za denar, ki ga univerze dobijo za razvoj na novih področjih. “Zagotavljanje sredstev za razvoj je ključno za kakovostno visoko šolstvo, ki bo lahko konkurenčno tudi na mednarodnem nivoju,” je prepričan predsednik Šos Mitja Urbanc.

Neustavno varčevanje

MIZKŠ odgovarja, da v visokošolsko financiranje bistveno ne posegajo, ker obseg sredstev le prilagajajo rebalansu proračuna “oziroma upoštevanju javnofinančne situacije v državi.” Urbanc odgovarja, da razumejo, da je varčevanje neizogibno, “a se je tega potrebno lotiti premišljeno.” Tudi na ljubljanski univerzi so zaradi predloga razburjeni. “Celotni predlog uredbe je v nasprotju z ustavo, saj ureja materijo, ki bi morala biti urejena v zakonu,” opominjajo na odločitev ustavnega sodišča.

Z delovanjem MIZKŠ na področju izobraževanja so nezadovoljni tudi sindikati in združenja ravnateljev, vrtcev in pedagogov, zato bodo danes podpisali skupno protestno izjavo proti uničevanju javnega šolstva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.