Šolski sindikat na nogah: "Tak predlog ni sprejemljiv"

Foto: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Foto: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
V šolskem sindikatu Sviz pričakujejo, da bodo v pogajanjih o napovedani prenovi plačnega sistema socialni partnerji enakopravni in da bo vlada spoštovala že podpisane dogovore. Vztrajali bodo tudi pri pisni zavezi vlade, da bo o temeljnih vprašanjih sprememb doseženo soglasje med reprezentativnimi sindikati in vlado, so sporočili iz sindikata.
Oglej si celoten članek

Plačni sistem mora po njihovem mnenju temeljiti na primerljivosti delovnih mest v različnih delih javnega sektorja

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je v torek na daljavo izpeljal sejo svojega najvišjega organa odločanja med dvema kongresoma. Članice in člani glavnega odbora Sviza so se opredeljevali do vladnih predlogov ukinitve obstoječega plačnega sistema in v zvezi s tem do predvidenega novega zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju.

Pri konkretnih vprašanjih posegov v zdajšnjo ureditev sindikat zagovarja odpravljanje anomalij in dograjevanje obstoječega plačnega sistema ter zavrača njegovo ukinitev, kot jo v svojih izhodiščih sicer napoveduje vlada, so danes sporočili iz sindikata.

"Za sindikat je bistveno, da plačni sistem temelji na primerljivosti delovnih mest v različnih delih javnega sektorja in da se odpravi sistematično povečevanje razlik med plačami posameznih delov javnega sektorja, ki se krepijo zlasti na račun vzgoje in izobraževanja, znanosti in kulture," so zapisali.

Ne strinjajo se z delitvijo plačnega sistema na dve skupini zaposlenih

Predlagana delitev plačnega sistema na dve skupini zaposlenih v javnem sektorju, ki se med seboj razlikujeta po fleksibilnosti oblikovanja plač, je za Sviz "v celoti nesprejemljiva in mora biti iz predloga umaknjena".

Prav tako se sindikat ne strinja z zamislijo, da bi lahko delodajalci enostransko in mimo sistema kolektivnih pogodb oblikovali in vrednotili delovna mesta. Tak predlog ni sprejemljiv, saj po mnenju sindikata izključuje pravico delavcev, da se pogajajo o ceni dela, in vodi k nastanku vzporednega plačnega sistema.

Predlog povečanja sredstev za delovno uspešnost sindikat podpira, a pod pogojem, da se za to zagotovijo dodatna sredstva. Zamisel, da bi se dodatna sredstva za delovno uspešnost pridobila z upočasnitvijo napredovanj, pa v Svizu zavračajo.

Če vlada v pogajanjih ne bo spoštovala stališč sindikatov in osnovnih zahtev Sviza ter bi poskušala pri bistvenih vprašanjih plačnega sistema uveljaviti zakon enostransko in brez soglasja sindikatov, bodo v sindikatu opredelili način in aktivnosti, da to preprečijo, so napovedali.

Glavni odbor Sviza je v razpravi tudi sklenil, da se bodo skupaj z ostalimi sindikati, združenimi v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, in drugimi sindikalnimi centralami vključili v izvedbo postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o nacionalnem demografskem skladu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:34 11. Marec 2021.

    A, že spet ta Štrukelj? Le kdo bi si mislil, da bodo poraženi kulovci na koncu spet Štruklja ven potegnili?, …

  • 13:02 11. Marec 2021.

    Lahko povem samo, da takih in drugačnih štruklov nikoli nisem maral, ne maram in jih nikoli ne bom maral. Še …

  • 19:43 10. Marec 2021.

    NI politično ! Januarja se je dvignila minim.plača, katera je po 3 letih ponovno višja od moje regularne plače in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.