Šoltes: izločitev ni potrebna

Foto: Saša Despot Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes se ne bo izločil iz postopka odločanja v reviziji pridobivanja prostorov za potrebe ministrstva za notranje zadeve.
Oglej si celoten članek

Šoltes je glede predloga za izločitev iz postopka odločanja v reviziji pridobivanja prostorov za potrebe ministrstva za notranje zadeve ministrici Katarini Kresal odgovoril, da v tem primeru niso izpolnjeni zakonski pogoji za izločitev. Šoltesova izločitev tako ni potrebna, so sporočili z računskega sodišča.

Kresalova je namreč v dopisu opozorila, da so bili javno izpostavljeni dvomi, ali lahko računsko sodišče nepristransko odloči o pravilnosti najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Šoltesovo izločitev je predlagala, saj je bil član medresorske delovne skupine za ustanovitev NPU in je ministrstvu za notranje zadeve izdal načelni mnenji.

Računsko sodišče je v ponedeljek izdalo osnutek revizijskega poročila.

Sledi razčiščevalni sestanek z revidirancem, nato pa sodišče izda predlog revizijskega poročila, na katerega lahko revidiranec poda ugovor.

Celoten revizijski postopek je tajen, kdaj bo izdano končno revizijsko poročilo, pa še ni znano, so pojasnili na računskem sodišču.

Zakonski pogoji niso izpolnjeni
Kot pojasnjujejo na spletni strani računskega sodišča, nedopustna razmerja nosilcev funkcij na računskem sodišču med seboj in z revidiranci obravnava zakon o računskem sodišču. V omenjenem primeru pa zakonski pogoji za izločitev niso izpolnjeni, ugotavlja Šoltes.

Računsko sodišče lahko skladno z zakonom tudi svetuje uporabnikom javnih sredstev. Tako so v zvezi s tem ministrstvu za notranje zadeve na njihovo prošnjo poslali dve mnenji.

V prvem so navedli, da mnenje vsebuje zahtevano pojasnilo, da se računsko sodišče o vprašanju še ni opredelilo in da mnenje računskega sodišča ne zavezuje. V drugem mnenju pa pojasnjujejo, da se ne morejo opredeliti o pravilnosti ravnanja v konkretnem primeru, saj se lahko o pravilnosti poslovanja izrečejo le skozi izvedbo revizije.

Tako bo osnova za izrek mnenja o pravilnosti oziroma smotrnosti postopkov, povezanih z najemom poslovnih prostorov za potrebe NPU, revizija, ki je v teku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.