Šoltesa pregnala računica

Foto: Saša Despot <slovenija> 16.07.08 igor soltes, novinarska konferenca racunskega sodisca
Minister za zdravje. Tako SD kot PS so imeli pri (ne)podpori Šoltesovi kandidaturi politično matematiko.
Oglej si celoten članek

"Zdravstvena politika v Sloveniji je že dlje neodgovorna do razmer v zdravstvu, zadnji dogodki pa to le še potrjujejo," odstop od kandidature Igorja Šoltesa za ministra za zdravje komentira prvi mož zdravniške zbornice (ZZS) Andrej Možina.

"Zelo jasno se je pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni, ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov," odstop od kandidature pojasnjuje Šoltes in dodaja: "Vsebina posameznih dokaj žaljivih izjav me je prepričala, da bi podoben odziv politike lahko pričakoval vsak kandidat, ki bi bil zunaj okvirov trenutno vladajoče partitokracije." V koalicijski stranki Socialnih demokratov (SD) so že od najave možnosti za njegovo kandidaturo tej nasprotovali, saj naj bi bil njegov vstop v vlado nehigieničen, ker napoveduje ustanovitev svoje stranke.

V ozadju kup kalkulacij

"Očitno imajo v delu koalicije namen dovoliti, da se kaos v zdravstvu nadaljuje," pa pravi kirurg Erik Brecelj. "Ko sem Šoltesa predlagal za kandidata za ministra, nisem razmišljal politično. Zdaj je jasno, da na odločitev strank vplivajo strici iz ozadja. Približujejo se volitve, stranke bodo potrebovale podporo," dodaja Brecelj.

Zaplet bi lahko vplival na javno mnenje o vladi, stranki SD in morebitni Šoltesovi stranki. Kako zelo bo trpel ugled vlade, bo po mnenju Nikola Damjanića z javnomnenjske agencije Ninamedia odvisno od tega, kako hitro jim bo uspelo najti novega kandidata. Nasprotovanje Igorja Lukšiča (SD) bi lahko na stranko SD vplivalo negativno, če novega ministra še ne bo in bodo sledila opozorila medijev. Strah pred Šoltesovo novo stranko pa se Damjaniću ne zdi utemeljen, saj pravi, da javno mnenje ni naklonjeno novim strankam.

S tem se ne strinja politični analitik Matej Makarovič, ki ocenjuje, da je "precej razumljivo, da SD ne ustreza, da pred vsakimi volitvami dobi vsaj eno konkurenčno stranko na levici, kjer bi sama želela imeti vodilno vlogo". Meni namreč, da bi tam Šoltes s svojo stranko pobiral glasove. Sprašuje pa se, ali je bil predlog za njegovo ministrovanje resno mišljen: "Verjetno je šlo bolj za manever za medije, za poskus javne promocije Šoltesa, ki bi mu pomagal pri ustanavljanju stranke."

Da so tako v SD kot v Pozitivni Sloveniji (PS) v ozadju politične kalkulacije, pa ocenjuje predstavnik za odnose z javnostmi Sebastjan Jeretič. Nasprotovanju stranke SD, kot pojasnjuje, botrujejo zamere iz preteklosti. Računsko sodišče je namreč v času njegovega vodenja opozarjalo na nepravilnosti pri delu dveh ministrov SD. Po drugi strani pa bi rada stranka PS z novačenjem oseb, kot sta Šoltes in Janez Potočnik, pridobila javnomnenjsko podporo, dodaja Jeretič,

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:12 20. Januar 2014.

    ne moti me da je vnuk Edija, moti me to, da nič ne stori brez posveta z MK. Človek, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.