Soočenje med Janšo in Pahorjem

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Spremljamo soočenje med predsednikom SDS Janezom Janšo in predsednikom SD Borutom Pahorjem na Info TV.
Oglej si celoten članek

Soočenje na Info TV se je začelo zelo umirjeno z nasmehi obeh prvakov na obrazu.

Prvo vprašanje je bilo namenjeno predsedniku SD Borutu Pahorju. Na vprašanje, kaj je največji uspeh in kaj največji neuspeh njegove vlade, je odgovoril, da je največji uspeh, ki so ga dosegli v njegovem mandatu, po vsej verjetnosti arbitražni sporazum.

Janez Janša o največjih uspehih Pahorjeve vlade: "Največji uspeh oziroma napredek v njegovem mandatu je na nekem področju gospodarstva, in to je turizem. Če bi bil jaz mandatar, bi se hvalil o tem."

"Arbitražni sporazum je maček v žaklju," meni Janša in dodaja, da se v tem trenutku še ne ve, kako bodo odločili arbitri. "Upam, da bo ta maček dober – če se to zgodi, kapo dol in čestitke Pahorju."


Prodaja podjetij drugim državam

Pogovor je nanesel tudi na prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Voditelj je soočenca vprašal, ali bodo države iz bivše Jugoslavije začele kupovati naša podjetja in ne obratno. Oba sta se strinjala, da ima Slovenija zelo veliko podjetij tako na Hrvaškem kot tudi v Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Pahor je glede hrvaških nakupov slovenskih podjetij povedal: "Ni razloga, da podjetja ne bi investirala v Slovenijo. Imam pa zadržke glede Agrokorja – mislim, da bo Agrokor naredil le transakcijo in umaknil naše izdelke s polic."

Ali bomo ostali v evroobmočju?

Bomo ostali v evru ali na obrobju? Janša pravi, da se lahko zgodi, da se Slovenija znajde zunaj območja, ko ne bo mogla plačevati računov. "Vendar sem glede evra optimist."

Kako bomo ostali v evroobmočju? Pahor pravi: "Pakt stabilnosti je Sloveniji naložil, da sprejme pokojninsko reformo. Pripravljali smo jo leto in pol in kolega Janša je ocenil, da pokojninska reforma ni potrebna. Zato ga sprašujem, ali je potrebna, če želimo ostati v paktu stabilnosti?"

Janša je odgovoril, da pakt ne določa tega ter da nihče ni zahteval pokojninske reforme, ker smo plačevali svoje račune.

Pahor ni za koalicijo z Janšo

O koaliciji z Janšo je Pahor dejal: "Sem že povedal, da s kolego Janšo ne bova sodelovala v vladi. V obljubah kolega Janše je zelo veliko tistega, kar bo prineslo razočaranje."

"V naši vladi se je dolg zmanjšal za šest milijard, v času tvoje vlade pa se je povečal za 18 milijard," je Pahor rekel Janši.

Janša je na obtožbe odgovoril: "Povprečna zadolženost gospodinjstev v Evropi je pod povprečjem, podjetij pa nad povprečjem. Ob koncu našega mandata smo bili druga najmanj zadolžena država v evroobmočju."

Nato se je kar nekaj minut pogovor gibal okrog zadolženosti in gospodarske rasti. Pahor namreč ne verjame, da bo Janši uspelo dvigniti gospodarsko rast. Janša je rekel, da nam ne bo uspelo z danes na jutri, ampak postopoma.

 

Kdo je boljši mandatar

Gledalci so tekom soočenja odgovarjali na vprašanje, kdo je bolje vodil vlado, Pahor ali Janša. Rezultati so bili sledeči: Pahor 38 odstotkov, Janša 62 odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.