Soršak pod lupo protikorupcijske komisije?

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
NSi danes o rezultatih nedeljskih koalicijskih pogajanj. Dokončne odločitve bodo po večini sprejemali jutri. Türk bo odločitev glede novega mandatarja sporočil v sredo. Soršak naj bi bil pod lupo protikorupcijske komisije.
Oglej si celoten članek

Nekdanji prvi mož Urada za varstvo konkurence (UVK) Jani Soršak naj bi bil pod lupo protikorupcijske komisije.

Razlog: neposredne transakcije med njim in nekdanjim direktorjem in lastnikom Dela Revij Matejem Raščanom v času, ko je Soršak vodil UVK, je poročala POP TV.

Na protikorupcijski komisiji tega niso želeli komentirati. Dejali so le, da prijave neposredno zoper Soršaka niso dobili.

Soršak je namigovanja za STA zanikal. Kot je dejal, na uradu ni zaposlen že leto dni, zato proti njemu ne more teči noben postopek. "To so mi neformalno potrdili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije," je dejal.

Zanika je tudi vse morebitne transakcije med njim in Raščanom. Kot je dejal, je bil Raščan sicer eden izmed treh družbenikov v skupnem podjetju, ki so ga imeli, preden je sam odšel na Urad RS za varstvo konkurence, vendar ne takrat ne pozneje po Soršakovih besedah med njima ni bilo nobenih transakcij.

Z Virantom o tem že na štiri oči

Soršak je o tem že govoril s predsednikom Državljanske liste Gregorja Viranta. Zagotovil mu je, da ni predmet preiskave in tako naj bi bil še naprej resen kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo. Dokončno odločitev glede tega lahko pričakujemo jutri.

Dorekli besedilo koalicijske pogodbe

Na nedeljskih večernih pogovorih so morebitni koalicijski partnerji (SDS, Lista Virant, DeSUS, SLS in NSi) po besedah predsednika SDS Janeza Janše dorekli besedilo pogodbe.

Janša je izrazil zadovoljstvo nad besedilom, ki je po njegovih besedah "sinteza predlogov vseh petih strank".

Pogajalci so naredili velik korak naprej pri usklajevanju okvirov za rebalans proračuna za leto 2012. Tu bo po njegovih besedah potrebno varčevanje na vseh področjih.

Širša pogajalska skupina DeSUS-a se kljub drugačnim napovedim danes ne bo sestala. Kot je pojasnil generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, ni potrebe po današnjem sestanku pogajalske skupine.

Enajst plus ena

V koalicijski pogodbi so med drugim uskladili tudi strukturo novega zakona o vladi, ki predvideva 11 ministrstev in ministrstvo brez listnice.

Niso pa pogajalci v nedeljo še načeli kadrovskega dela pogodbe oziroma dorekli imen ministrov. Kljub temu Janša ocenjuje, da bi bila vlada lahko imenovana do 20. februarja.

V javnosti je sicer zaokrožilo že več neuradnih informacij o možnih sestavah ministrskega zbora.

Odločitev tik pred zdajci

Pristojni organi posameznih strank naj bi o vstopu v desnosredinsko koalicijo po večini odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja.

Če bodo ob SDS še omenjene štiri stranke napovedale vstop v koalicijo, je pričakovati, da bodo poslanci teh strank za mandatarja predlagali Janšo.

Seja državnega zbora, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o podpori kandidatu ali kandidatom za mandatarja, bo 28. januarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 17:41 23. Januar 2012.

    ...va fanculo...dobra pesem...boš vidu kje ste!

  • 17:24 23. Januar 2012.

    The winner takes it all<br />The looser's standing small<br />Beside the victory<br />That's Jankovć's destiny...

  • 17:10 23. Januar 2012.

    mislil sem da je prejšna vlada storila najhuje v zgodovini ...no motil sem se najhuje šele prihaja!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.