Sosed s prijateljem izvlekel nezavestnega moža in njegovo soprogo

Foto: Saša Despot podelitev medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost policistom in občanom, ki so v najrazličnejših okoliščinah pomagali reševati življenja ljudi
Foto: Saša Despot podelitev medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost policistom in občanom, ki so v najrazličnejših okoliščinah pomagali reševati življenja ljudi
Z nesebičnim dejanjem in veliko mero požrtvovalnosti sta iz vinske kleti, kjer je uhajal ogljikov dioksid, rešila par.
Oglej si celoten članek

Od 16. septembra imata zakonca iz Bugdanje vasi pri Žužemberku gotovo najboljšega soseda. Ime mu je Jože Župec, ki ju je skupaj s prijateljem Alojzom Lahom rešil gotove smrti. Policija pa jima je zato podelila medalji za požrtvovalnost.

Tistega skoraj usodnega dne je gospodar domačije odšel delat v vinsko klet, kjer je zaradi prevelike koncentracije ogljikovega dioksida izgubil zavest. Ker ga dolgo ni bilo na spregled, je njegovo mamo zaskrbelo, zato se je odločila, da bo preverila, ali je morda kaj narobe. Neodzivnega sina je našla na tleh in hitro skočila po pomoč.

Župec in Lah ob pravem času na pravem mestu

Krikom na pomoč sta se brez pomisleka odzvala sosed Župec in znanec Lah, čeprav sta s tem ogrozila tudi lastni življenji. "Nisem veliko razmišljal o nevarnosti, deloval sem instinktivno in tudi danes bi ravnal enako," se dogodka spominja Župec.

S tem se strinja tudi drugi junak Lah, ki mu reševanje življenj sicer ni tuje, saj že vrsto let deluje v prostovoljnem gasilskem društvu. "To, da sem rešil človeško življenje, zame ni bilo prvič. Medalja pa je zgolj potrditev, da delaš pravilno in si bil ob pravem času na pravem mestu," je dejal.

Žena poskušala rešiti moža

Če junaka v tistem času ne bi bila v bližini, bi se dogodek lahko tragično končal tudi za gospodarjevo ženo, ki se je trudila svojega nezavestnega moža spraviti na varno. Ob tem pa je tudi sama izgubila zavest.

Reševalci so na prizorišču dejali, da če prejemnika medalj policije ne bi tako hitro in učinkovito ukrepala, bi za zakonca že naslednje sekunde izpostavljenosti nevarnemu plinu lahko bile usodne. Zakonca sta se svojima rešiteljema na kraju zahvalila, o dogodku pa se s sosedom Župcem le redko pogovarjajo.

Stroka opozarja

Ogljikovega dioksida pri vdihavanju ne čutimo, saj je brez barve in vonja, kar nas lahko preseneti. Tovrstne nesreče pa v vinskih kleteh niso redke, saj ogljikov dioksid med drugim nastaja pri alkoholnem vrenju.

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverimo s preprostim testom. V prostor namestimo gorečo svečo, če ta hitro ugasne, takoj zapustimo prostor in ga dobro prezračimo. Priporočljivo je tudi, da se vinar v klet odpravi v spremstvu druge osebe.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:37 6. Januar 2019.

    @Snežinko ........kje si pobral to o psih ,ki so vohali CO2 ? ha,ha,ha ....Imeli so sveče .

  • 13:31 6. Januar 2019.

    Kot v večini primerov je res katastrofalno težko dati 30 evrov za senzor in ga montirati v klet. Sploh pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.