Sova: vlada ni pod matrico

Foto: Žurnal24 (Foto: Bobo)
Direktor Sove je Pahorju zagotovil, da agencija ne nadzoruje njegovega telefona. Anonimka, ki je zaokrožila po parlamentu, trdi, da Sova nadzira tudi Golobiča in Kresalovo.
Oglej si celoten članek

Slovenska obveščevalno-varnostna služba (Sova) naj bi imela poseben sistem, imenovan Matrix (matrica), prek katerega naj bi nadzorovala uporabljene telefonske številke in SMS sporočila celotnega vladnega kabineta, tudi predsednika vlade Boruta Pahorja.

Sova naj bi skrit in nezakonit sistem uporabljala tudi za nadzor prvakov Zaresa in LDS Gregorja Golobiča in Katarine Kresal, medtem ko nadzora nad predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem naj ne bi več izvajali.

Pod anonimko je podpisan anonimni sodelavec Sove, ki še trdi, da ima agencija sistem skrit v centrali v Stegnah.

Rupnik že na zagovoru
Pahor  je zaradi navedb v anonimki danes na pogovor že poklical direktorja Sove Andreja Rupnika.

Ta mu je zagotovil, da agencija svoje delo izvaja v skladu z zakonom in zavrnil navedbe o kakršnihkoli nezakonitostih pri delovanju. Sogovornika sta se dogovorila, da bo Rupnik Pahorju o izvajanju pooblastil podrobno pisno poročal, nato pa se bo predsednik vlade Borut Pahor odločil o morebitnih nadaljnjih ukrepih.

Na potezi Černač
Član komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb Dušan Kumer (SD) za Žurnal24 pravi, da je potrebno anonimke jemati kot govorice. S pismom je že seznanjen tudi predsednik komisije Zvonko Černač (SDS), ki bo odločil, ali bo komisija podrobneje obravnavala navedbe o domnevnem nezakonitem delovanju Sove. Černač se na naše klice ni odzval.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.