Sp in koronavirus: tako do pomoči države in plačila prispevkov

Foto: Profimedia Denar, evro
Kdor je do (starega) roka oddal davčni obračun, mora akontacijo plačati do 10. aprila, ko pa plačilni promet ne deluje.
Oglej si celoten članek

"Zakon, ki že velja, določa odlog prispevkov, ki zapadejo aprila, maja in junija, če s.p.-ji ne zaposlujejo delavcev in je samozaposlitev edini temelj za zavarovanje. Gre za 75 tisoč subjektov, odlog bo avtomatičen, ne bo treba vlagati ničesar, obračuni prispevkov bodo kreirani, valute pa bodo zamaknjene. Pogoj je, da morajo biti do 6. aprila poravnane vse zapadle obveznosti na dan 28. februar," je na današnji spletni novinarski konferenci dejal direktor finančne uprave Peter Jenko.

Nov zakon, ki bo predvidoma stopil v veljavo 11. aprila, pa prinaša oprostitev plačila prispevkov in temeljni dohodek 700 evrov na mesev. Ukrepi veljajo od 13. marca dalje do konca meseca maja z možnostjo enomesečnega podaljšanja

"Kategorija upravičencev je širša: samozaposleni, kjer je to edina podlaga za zavarovanje, verski uslužbenci, kmetje, družbeniki, niso pa vključeni popoldanski sp-ji in tisti, ki delajo krajši delovni čas, ta problematika bo predvidoma naslovljena pri naslednjem paketu," je dejal Jenko.

Pomembni datumi

Od 14. aprila dalje bo tudi na mobilni aplikaciji dostopna izjava o prizadetosti zaradi epidemije, ki je podlaga za pomoč države. Možno jo bo dati samo elektronsko, bo brez prilog, za vse tri mesece bo mogoče oddati le eno vlogo.

25. aprila bo prvo izplačilo prvega temeljnega dohodka, prejeli ga bodo tisti, ki bodo izjavo oddali do 18. aprila. To je sobota, poskušali bomo zagotoviti, da bodo izplačila na računih 24. aprila

Samo pet dni je na voljo za oddajo vlogo, da bi denar prejeli aprila. Kdor bo zamudil, bo izplačilo za marec prejeli maja.

Zadnji rok za oddajo je do konca maja.

Samostojni podjetnik bo moral dati izjavo, da je njegovo poslovanje prizadela epidemija. Pogoji so enotni: vsaj 25 odstotno zmanjšanje prihodkov marca glede na februar ali vsaj 50 odstotkov manj prihodkov aprila in maja v primerjavi s februarjem. "Ta ocena je na strani vsakega zavezanca, v naknadnem nadzoru, torej v letu 2021, se bo preverjal pogoj glede 20 odstotnega upada v prvem polletju in rasti v drugi polovici leta," je dejal Jenko.

Prvi pogoj je torej smernica za samozaposlene, tisti, ki v prvem polletju ne bodo imeli upada za 20 odstotkov v primerjavi z lanskim ali ki jim bodo v primerjavi z letom prej prihodki zrasli za 20 odstotkov, pa bodo morali celotno pomoč vračati.

Kaj pa tisti, ki so začeli je začel poslovati šele v začetku letošnjega leta ali sredi lanskega leta? "Tukaj je treba upoštevati, da zakon ni predvidel vseh situacij. Ne smejo pa biti v slabšem položaju, ker so začeli s poslovanjem konec leta 2019. Primerjali bomo marec s februarjem, če bo to mogoče," je dejal Jenko. 

Temeljni dohodek za marec je 350 evrov, za april in maj pa 700 evrov. Temu je treba prišteti še prispevke za dva meseca in pol, kar skupaj znese približno 2750 evrov.

Če ne bo popravka, bo treba od nakazila plačati dohodnino

Po obstoječem zakonu, bi bilo treba od temeljnega dohodka plačati dohodnino, saj ni navedeno, da je oproščen dohodnine. "Glede na to, da je izredna pomoč in ima naravo socialnega transferja, bi bilo primerno, da se določi oprostitev od dohodnine za ta dohodek in v tej smeri bodo šli tudi predlogi za pripravo naslednjega paketa," je povedal Jenko.

Neplačane prometne kazni se ne bodo štele

Da bi bil upravičen do pomoči, mora sp dejavnost opravljati na dan razglasitve epidemije. Presoja pogoja, ali ima vse poravnane obveznosti, pa bo odvisna tudi od številnih vlog za odlog oziroma obročno odplačilo iz prvega zakona. "Preko 2200 vlog smo prejeli, potrudili se bomo, da bodo rešene v osmih dneh od prejema," je dejal Jenko. Če ima kakšen sp neporavnane kazni za prometne prekrške, se bo štelo, da ima poravnane vse obveznosti, saj zakon govori o davčnih obveznostih, je zagotovil. 

Veliki petek vas lahko drago stane

Veliko število samostojnih podjetnikov je davčne obračune oddalo do konca marca, preko 70 odstotkov, 30 odstotkov pa jih še pričakujemo in prihajajo. Rok je bil sicer podaljšan do konca maja.

"Kdor je obračun oddal, bo moral do 10. aprila plačati obrok akontacije za marec, ker je dospel v plačilo 31. marca. Ker je to velikonočni petek, ko so omejitve pri plačilnem prometu, svetujemo, da plačajo v četrtek, da ne bi prišlo do situacije, ko bo neplačan obrok povzročil, da ne bodo upravičeni do drugih ukrepov zaradi neplačanih obveznosti," je opozoril Jenko.

Je treba oddajati obračune?

"Tako kot vsak mesec bodo izpolnjeni obračuni brez posebnosti, ne bomo pa evidentirali bremenitev. Za mesec marec, ki se deli na polovico, ni treba oddati dveh obračunov prispevkov," je napovedal Jenko.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:24 7. April 2020.

    res ne vem zakaj banke ne opravljajo svojega dela, saj je navaden delovni dan

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.