Španija in Italija še navzdol

Foto: EPA
Foto: EPA
Bonitetna agencija Fitch je znižala bonitetni oceni za španski in italijanski državni dolg.
Oglej si celoten članek

Italiji je oceno znižala za eno stopnjo, z AA- na A+, Španiji pa za dve stopnji z AA+ na AA-. Prav tako je obema državama agencija znižala obete v negativne.

Italija si je nižjo oceno prislužila z visokim javnim dolgom, počasno gospodarsko rastjo ter potrebo po tako politično kot tehnično zahtevni rešitvi za izboljšanje finančnega stanja države in povrnitve zaupanja vlagateljev. To je že tretje znižanje bonitetne ocene Italije v zadnjem mesecu. Agencija Standard & Poor's (S&P) je oceno znižala 19. septembra, Moody's pa 4. oktobra.

Španiji je Fitch oceno znižal zaradi visoke porabe deželnih vlad, šibke gospodarske rasti in tveganja zaradi dolžniške krize v območju evra.

Fitch proučuje tudi bonitetno oceno Portugalske, svojo odločitev pa naj bi agencija sporočila do konca leta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.