Šparajo tudi veliki

Foto: Žurnal24 Matjaž Kovačič, predsednik uprave Nove KBM, je odpovedal pogodbo agenciji Spem i
Velika podjetja v Mariboru se že spogledujejo z zategovanjem pasu, ki ga je priporočil gospodarski minister Matej Lahovnik.
Oglej si celoten članek

Potem ko je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik med drugim pozval podjetja v večinski državni lasti, naj njihovi nadzorniki znižajo višino sejnin in plače vodilnim menedžerjem, smo preverili, kako se tega držijo podjetja s sedežem v Mariboru.

“Pošta Slovenije (PS) je vedno dosledno upoštevala usmeritve vlade RS, ki so bile sprejete na področju plač in nagrad v podjetjih. Dobili smo nov nadzorni svet, tako da računamo, da bo ta v kratkem odločal tudi o tem,” so sporočili. So pa v PS že znižali sejnine. Medtem ko so še pred časom nadzorniki dobivali 660 evrov bruto za vsako sejo, jim zdaj pripada le 275 evrov.

 

48

tisoč in 650 evrov so lani znašali stroški nadzornih svetov Elektra Maribor.

Bančni nadzorniki (še) bogato služijo
Čeprav Matjaž Kovačič , predsednik uprave Nove KBM, prejema nižjo plačo, kot jo priporoča vlada, pa takšno varčevanje ne velja za nadzornike druge največje slovenske banke. “V skladu z aktualnim sklepom skupščine delničarjev Nove KBM junija 2007 je višina sejnin usklajena s priporočili vlade iz februarja 2007,” pravijo v Novi KBM. Predsednik nadzornega sveta namreč še vedno prejme za sejo več kot 1.050 evrov bruto izplačila, kar je 700 evrov več kot predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenija.

Hauc pričakuje znižanje plače po prvem zasedanju novega nadzornega sveta.
 © Mediaspeed

 
Varčevali so že pred krizo
“Plača predsednika uprave Elektra Maribor Stanislava Vojska je v okviru priporočil. Smo pa v podjetju že pred priporočilom ministra Lahovnika delovali racionalno na vseh organizacijskih področjih. Predsednik uprave prejšnja leta ni prejel nagrade, izplačila pa ne načrtujemo niti v tem letu,” pravijo v mariborskem energetskem podjetju.

Najeli zunanje
Minister Lahovnik pa varčuje tudi pri najemu zunanjih služb za potrebe komuniciranja z javnostmi, saj je po njegovem mnenju v teh kriznih časih treba uporabiti čim več notranjih služb. Nova KBM – kljub 15 zaposlenim v oddelku za marketing in korporativno komuniciranje – plačuje storitve agencije Pristop. Pošta Slovenije ima za to področje zaposlenih devet ljudi. “Za področje marketinga nimamo najetega nobenega svetovalnega podjetja, za področje odnosov z javnostmi pa imamo v pogodbenem razmerju eno svetovalno agencijo,” so pojasnili v PS. Elektro Maribor plačuje usluge zunanje agencije Kraft&Werk, v notranji službi pa so za to dejavnost zaposleni štirje ljudje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.