Špecanje brezposelnih

Foto: Žurnal24 V vsej Sloveniji brezposelne na terenu nadzira le en kontrolor. (Foto: Anže Petk
Nadzor. Zavod ga je opravil pri 194 brezposelnih, polovico so jih zasačili pri kršitvah.
Oglej si celoten članek

“ZRSZ očitno briše brezposelne, da ohranja čim nižje število. Poznam jih še nekaj, ki so jih tako izbrisali,” trdi bralec, ki ga je Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) črtal iz evidence brezposelnih, ker ga ob kontrolorjevem obisku ni bilo doma.

Tri ure čakati doma
Prijave. Brezposelne kršitelje lahko anonimno prijavite od torka do četrtka od 12. do 14. ure na telefonsko številko zavoda: 080 19 98. Načrt. Na ZRSZ načrtujejo, da bodo letos opravili še približno 80 nadzorov.
Pravila. Brezposelni mora ob prvem obisku na ZRSZ podpisati tako imenovani zaposlitveni načrt, v katerem s svetovalcem določita njegove obveznosti. V načrtu določita tudi, kdaj in kako bo brezposelni dosegljiv. Če je vsak dan med tednom dosegljiv tri ure na domačem ali drugem dogovorjenem naslovu, se šteje, da je na razpolago za zaposlitev.

Prebrisani ...
Doma ni bilo niti njegovih svojcev, ki bi ga lahko o nadzoru obvestili, zato je za preverjanje menda izvedel šele, ko je že prejel odločbo o izbrisu. “Če je kdo doma, ti o nadzoru pove in lahko greš po potrdilo k zdravniku, da si bil pri njem,” način, kako se da prelisičiti sistem, odkrito opiše bralec.

Na ZRSZ odgovarjajo, da lahko brezposelni svojo odsotnost opraviči z dokazili pri svoji svetovalki v treh dneh po tem, ko po pošti priporočeno prejme ugotovitveni sklep. Šele nato ZRSZ izda odločbo o izbrisu, zoper katero pa se je mogoče tudi pritožiti.

Izbrisanih kar 95
“Letos je opazen trend povečevanja prijav, ki so jih podali zunanji prijavitelji,” še pravijo na ZRSZ. Od 194 nadzorov v prvih osmih mesecih so jih zaradi prijav opravili kar približno polovico. Iz evidence so črtali 95 brezposelnih, največkrat zato, ker niso bili razpoložljivi za zaposlitev oziroma dosegljivi na dogovorjenem naslovu ali pa so delali na črno.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.