Specialni pedagogi opozarjajo: Otroci ne dobivajo dovolj pomoči

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zbornica specialnih pedagogov poziva k pomoči učencem s posebnimi potrebami.
Oglej si celoten članek

Ob pojavu okužbe z novim koronavirusom v posameznih oddelkih šol se ti zdaj vračajo na šolanje od doma. Pri tem po vseh šolah niso zagotovljeni pogoji za izvedbo pomoči učencem s posebnimi potrebami, ugotavlja zbornica specialnih pedagogov. Zato pozivajo odgovorne k zagotavljanju vključevanja učencev v dopolnili pouk in druge oblike pomoči.

V zbornici specialnih in rehabilitacijskih pedagogov in drugih pedagoških delavcev Slovenije se zavedajo, da je epidemiološka situacija zahtevna za vse deležnike učnega procesa in da so rešitve glede vračanja učencev v šole lahko spremenljive, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vse šole ne zagotavljajo ustrezne pomoči

Za marsikaterega učenca s posebnimi potrebami je bila vključitev v vzgojno-izobraževalni proces težko pričakovana. Ob pojavljanju okužb v posameznih oddelkih pa se ti zdaj vračajo nazaj v karanteno, torej v situacijo šolanja od doma. Pri tem v zbornici opažajo, da tako kot v spomladanskem in jesenskem času karantene, tudi zdaj še vedno niso po vseh šolah zagotovljeni pogoji za izvedbo pomoči po petstopenjskem modelu odziva na obravnavo.

"Učenci, ki potrebujejo pomoč v okviru dopolnilnega pouka, individualne in skupinske oblike pomoči, pomoč v okviru šolske svetovalne službe ali dodatno strokovno pomoč, te pomoči ne prejemajo oz. jo prejemajo v bistveno manjšem obsegu, kot je opredeljena v mnenju in priporočilu strokovne ustanove, v izvirnem delovnem projektu pomoči ali v odločbi o usmeritvi," so kritični v zbornici specialnih pedagogov.

Kot so opozorili, pomanjkanje ustrezne strokovne pomoči na vseh stopnjah modela odziva na obravnavo vpliva na vztrajanje ovir, motenj ali primanjkljajev, na pojavljanje sekundarnih čustvenih, vedenjskih in učnih težav ter na padec učnega uspeha.

Zaradi nudenja ustrezne strokovne pomoči, do katere so ti učenci upravičeni, in zmanjševanja neenakosti učencev v zbornici pozivajo vse odgovorne, da v situaciji, ko so posamezni oddelki v karanteni in se učenci šolajo od doma, dosledno zagotavljajo vključevanje učencev v dopolnilni pouk, individualno in skupinsko pomoč, pomoč v šolski svetovalni službi ter v dodatno strokovno pomoč.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.