Spet bomo občudovali super luno

Foto: EPA
Foto: EPA
Najdaljše noči, ki so pred nami, bodo znova nekaj posebnega. Prihaja super luna, tretja in zadnja v letu 2016, so sporočili strokovnjaki iz združenja italijanskih astronomov NAO.
Oglej si celoten članek

Luna bo najlepša 14. decembra v noči iz srede na četrtek, ko bo polna in najbližje Zemlji.

Njena svetloba bo od petkrat do desetkrat močnejša kot običajno. Že danes pa lahko opazujemo meteorski dež, ki pa ne bo najlepši. Tisti najsrečnejši bodo lahko videli nekaj utrinkov na uro, največ naj bi jih bilo v noči na torek.

Zimski solsticij nas sice čaka 21. decembra.

Občudovali smo jo že novembra 

Res veliko super luno smo sicer letos že opazovali 14. novembra, ko je bila Luna tako blizu Zemlji, kot je bila nazadnje januarja leta 1948. Po letošjem bomo takšen pojav lahko občudovali šele 25. novembra leta 2034.

Luna je bila za trideset odsotkov bolj sijoča od povprečne in kar za 14 odstotkov večja od povprečja. 

Pri super luni gre za pojav, pri katerem se polna luna znajde bližje Zemlji kot običajno ter je zato videti večja in svetlejša.

Foto: EPA Superluna

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:24 12. December 2016.

    "Po letošjem bomo takšen pojav lahko občudovali šele 25. novembra leta 2034."<br /><br />A ste prepričani, da to drži? Nekaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.