Spet rdeča luč za Ankaran

Foto: Žurnal24 (Foto: Barbara Milavec)
Odbor z osmimi glasovi za in enakim številom proti zavrnil ustanovitev občine Ankaran. Strmčnik: gre za neokusno zavlačevanje, po svoje tudi norčevanje iz volivk in volivcev ter ustavnega sodišča.
Oglej si celoten članek

"Gre za razmeroma neokusno zavlačevanje, po svoje tudi norčevanje iz referendumske volje volivk in volivcev pa tudi odločbe ustavnega sodišča," je po poročanju STA današnjo odločitev pristojnega odbora, ki ni podprl novele zakona, s katero bi ustanovili občino Ankaran, komentiral Gregor Strmčnik, vodja Pobude za ustanovitev samostojne občine. Državni zbor se bo na popoldanski izredni seji lahko le še seznanil, da je zakonodajni postopek končan.

Po mnenju članov odbora in pravnih strokovnjakov, ki so se udeležili seje, Ivane Kristan, Janeza Šmidovnika in Staneta Vlaja, Ankaran ne izpolnjuje zakonskih pogojev za ustanovitev občine, saj zakon določa, da mora imeti novoustanovljena občina najmanj pet tisoč prebivalcev, Ankaran pa jih ima le 3100.

Radovan Žerjav iz SLS, ki je kot odziv na zaplete na pristojnem odboru po odločitvi ustavnega sodišča, ko je bil predlog za ustanovitev ankaranske občine zavrnjen brez glasu proti, vložil nov predlog zakona, je zavrnitev predloga označil za enega največjih zločinov nad pravno državo.

"Gre za primer, kjer več kot očitno lokalna politika na zelo prefinjen in podtalen način obvladuje državno," je dejal in dodal: "Ob tem primeru je nepomembno vprašanje, ali bomo uzakonili združljivost ali nezdružljivost županske in poslanske funkcije. Ta primer kaže na to, da je to vprašanje irelevantno."

SLS so pri vložitvi predloga podprli tudi nekateri poslanci iz Zaresa.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.