Spomenik pri odlagališču

Foto: Žurnal24 Kljub protestom krajanov je Agencija RS za okolje podaljšala okoljevarstveno dov
Na odlagališče v Tenetišah bo v sredo pripeljal še zadnji tovornjak s smetmi. Takrat bo namreč poteklo dovoljenje, kranjska komunala pa bo poslej del odpadkov vozila na Jesenice, del pa v Celje ali Logatec.
Oglej si celoten članek

Medtem ko je Društvo za zaščito Udin boršta ob poteku dovoljenja za odlaganje za petek napovedalo slovesnost, kranjska komunala pri občinah ustanoviteljicah pridobiva podporo za program zaprtja. Če odštejemo zakonsko predpisani monitoring, bodo območje urejali vsaj tri leta. ˝Zaščititi moramo boke, na polju B1 dokončno urediti odplinjevanje, odlagališče nasuti z zemljo in ga ozeleniti,˝ je našteval direktor Komunale Kranj Ivan Hočevar in priznal, da se zatika predvsem pri denarju.

Kaj po zaprtju

Predsednik Društva za ohranitev Udin boršta Miran Hude bi na območju odlagališča postavil spomenik in razvil park, pri čemer si odkrito želi status upravljalca. Sicer pa ocenjuje, da si je mestna uprava v zadnjem letu preveč belila glavo z lokacijami in premalo prizadevala za zmanjšanje količine odpadkov. ˝Strošek transporta je v primerjavi s stroškom na količino zanemarljiv,˝ je menil Hude.

Odlagamo polovico

Podžupan mestne občine Stane Štraus očitke zavrača in opozarja, da kranjska komunala odloži na deponijah približno polovico pobranih odpadkov, količino pa naj bi v naslednjem letu še zmanjšali. Načrtujejo namreč občutno večje zbiranje bioloških odpadkov na izvoru, povečanje števila ekoloških otokov ter novo sortirnico. Štraus ocenjuje, da bi lahko s tem količino odloženih odpadkov zmanjšali še za tretjino.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.