Spomin bo med njimi še dolgo živ

Foto: Žurnal24 Kostanjevica na Krki Foto: Žurnal24 Kostanjevica na Krki Foto: Žurnal24 Kostanjevica na Krki Foto: Žurnal24 Kostanjevica na Krki Foto: Žurnal24 Kostanjevica na Krki Foto: Žurnal24 Kostanjevica na Krki Foto: Žurnal24 Poplavljena Kostanjevica na Krki. (Foto: Nada Černič Cvetanovski)
Kostanjevica na Krki se te dni koplje v soncu, Krka je mirno in celo nizko v svoji strugi. A spomin na veliko vodo, ki je zalila ulice dolenjskih Benetk, bo med Kostanjevčani živ še dolgo.
Oglej si celoten članek

»Vse pohištvo smo morali zmetati stran in vsega še nisem uspela nadomestiti, stenske obloge še cvetijo, zamenjati bo treba še nekaj vrat,« nam pove Marija Kofol, s katero smo se pogovarjali tudi pred letom dni.

Hvaležni prostovoljcem

"Najbolj me je skrbelo, ker je zalilo peč za centralno kurjavo. A prišel je nek gospod, ki ga prej nisem poznala, verjetno eden od prostovoljcev, gorilec je odnesel k sebi domov, ga izsušil, in prišel še štirikrat, da je vse skupaj popravil. Plačala sem mu le za material, ko sem mu hotela dati še za bencin, ni želel vzeti,« ganjena pripoveduje Kofoljeva.

Država hoče račune

Občinske pomoči je dobila 107 evrov, od države si, kot pravi, ne obeta nič, saj ta zahteva račune za opravljena dela, ki jih Kofoljeva nima: »Ko smo takrat iskali mojstre, na primer za polaganje ploščic, so bili vsi zasedeni, potem jih je, da sem se lahko čim prej spet vselila, položil nekdo, ki nima obrti, tako da tudi računa nimam. Za pohištvo, ki sem ga morala kupiti, pa tako ali tako denarja ne povrnejo.«

Občina svoje izpolnila

»Pokrili smo stroške civilne zaščite in reševanja, kar je zneslo 67 tisoč evrov, na posebnem računu se je nabralo 47 tisoč evrov, ki smo jih razdelili med 77 poplavljenih gospodinjstev, tako je da na vsako prišlo okrog 900 evrov, 107 evrov vsako dobilo še od dobrodelnega koncerta Perpetuum Jazzile,« navaja Mojmir Pustoslemšek, župan občine Kostanjevica na Krki. Poleg naštetega so njihovi občani, kot dodaja, dobili še pomoči od Karitasa, Rdečega križa in drugih organizacij, med drugim pralne stroje in hladilnike.

Kako v prihodnje?

Prihodnji petek na občini sklicujejo problemsko konferenco o poplavah v spodnjem toku Krke, kjer naj bi se pristojni iz različnih ravnin in ministrstev za okolje in prostor, kmetijstvo in obrambo dogovorili, kdo je v primeru poplav za kaj odgovoren. V bodoče nameravajo tudi očistiti otočne kanale, ki so jih ljudje nekdaj izkopali v okolici krakovskega gozda – ta v primeru poplav deluje kot naravni zadrževalnik vode – da bi po njih voda, ki sicer, ko se umika iz gozda, zalije severni del Kostanjevice, odtekla v strugo Krke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.