Spomin na temno zgodovino

Foto: Žurnal24 V Auschwitz je bilo pripeljanih okoli 1,3 milijona ljudi – od lakote, izčrpanost
Slovenci danes tretjič obeležujemo dan spomina na žrtve holokavsta. Eno najtemnejših poglavij zgodovine človeštva je sledove za vedno pustilo tudi na našem območju.
Oglej si celoten članek

Generalna skupščina Združenih narodov je 1. novembra 2005 razglasila 27. januar za dan spomina na žrtve holokavsta. "Ta nepopisno brutalen zločin brez primere še danes predstavlja eno najtemnejših poglavij v zgodovini človeštva," ob dnevu spomina meni Pavel Gantar, predsednik državnega zbora. Pravi še, da bomo le s skrbnim negovanjem spomina na pretekle grozote in krivice lahko računali na spremembe v miselnosti in posledično tudi v ravnanju. "Vse to z osnovnim namenom, da se takšna tragedija ne bi nikoli več ponovila," dodaja.

Ob 18. uri bo v Sinagogi Maribor spominska slovesnost za žrtve holokavsta in odprtje mednarodne fotografske razstave Preteklo in pozabljeno – Judovska kultura v Sloveniji.
V Krškem pa bo ob 11. uri odprtje razstave o genocidni politiki fašistov in nacistov do slovanskih narodov med drugo svetovno vojno, ki jo pripravlja Društvo izgnancev Slovenije 1941–1945.

Sprva za politične zapornike in Sovjete
Kot je znano, so nacisti januarja 1940 v bližini znanega poljskega mesta Oswięcim (bolj znan kot Auschwitz) začele graditi koncentracijsko taborišče, sprva namenjeno političnim zapornikom in sovjetskim vojnim ujetnikom. Kmalu je taborišče postalo premajhno, zato so zgradili še Auschwitz II - Birkenau. Ugotovili so, da je Zyklon B učinkovito morilsko sredstvo, in ker so lahko vzeli več življenj, kot so sprva načrtovali, so zgradili še več plinskih celic.

Po koncu romali v Izrael in ZDA
Prvi judovski ujetniki so tja prispeli pozimi leta 1942. Tja je bilo deportiranih tudi 2.346 zapornikov iz Slovenije, od tega jih je v taborišču umrlo 1.351. Na današnji dan pred 66 leti je Rdeča armada vkorakala v Auschwitz in osvobodila več kot 7.000 zapornikov, med njimi tudi 21 Slovenk. Mnogi so nato odšli v Izrael, drugi v ZDA, tretji pa v sosednje države. Nacizem je v Sloveniji pustil zelo močen pečat in številni se niso želeli vrniti domov.

Ena redkih, ki pa se je odločila za vrnitev v Mursko Soboto, je Erika Fürst. Ob prihodu v taborišče je bila stara 13 let, rešila pa se je z laganjem zloglasnemu zdravniku Josephu Mengeleju, znanemu tudi kot Angelu smrti. Če Fürstova ne bi rekla, da je nekaj let starejša, se smrti ne bi mogla izogniti. Danes bo svojo zgodbo predstavila tudi obiskovalcem razstave in slovesnosti v Sinagogi Maribor.

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta smo se pogovarjali z vodjo Sinagoge Maribor, Marjanom Tošem. Slovenska judovska skupnost si ni nikoli opomogla, ubitih je bilo okoli 87 odstotkov slovenskih Judov, opozarja. Več si preberite tukaj.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.