Spopad občin za kulturni denar

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Razpis. Ministrova občina prijavila največ vlog.
Oglej si celoten članek

Investicije. Sredi decembra bo jasno, kateri izmed 58 projektov, ki so jih občine prijavile na razpis za sofinanciranje naložb v javno kulturno infrastrukturo, bodo prejeli sredstva Evropske unije in ministrstva za kulturo (MK). Čeprav so tovrstni razpisi redki – država ga je nazadnje razpisala pred štirimi leti –, se je na letošnjega prijavila le četrtina vseh občin v Sloveniji. Prijavile so se lahko z več projekti, a so to možnost izkoristile le tri občine: Šentjur, Brežice in Ljubljana.

Razpisi za nekatere pomembni

Občina Šentjur želi prek tega razpisa prenoviti Ipavčev kulturni center in Center kulture Gustav. Občina Brežice je poleg Novega mesta edina, ki je pred štirimi leti dobila sredstva za obnovo kulturnih objektov in se letos znova prijavila na razpis z drugim projektom. “Prijavljamo se na vse, kar obstaja. Iščemo možnosti za sredstva na različnih ministrstvih in neposredno pri Evropski komisiji. Rezultati so vidni,” pojasnjuje brežiški župan Ivan Molan. Največ projektov, kar štiri, je prijavila Mestna občina Ljubljana, kjer je bil zdajšnji minister za kulturo Uroš Grilc v preteklosti načelnik za kulturo. Ljubljana želi z evropskim denarjem obnoviti Švicarijo in Hribarjevo dvorano na Ljubljanskem gradu, denar pa želijo tudi za tamkajšnji muzej in prezentacijo lutk ter prenovo modre in bele dvorane.

Cilj so tudi nove zaposlitve

Na razpis, prek katerega bodo razdelili 7,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, se je prijavilo šest mestnih občin, preostale pa so manjše. Ena od takšnih je Občina Šmarješke Toplice, kjer želijo zgraditi Hišo žive dediščine. “Ciljamo na vse točke, saj imamo zaveze lokalnih podjetnikov o sodelovanju, ki bi prinesli tudi nova delovna mesta,” pojasnjuje tamkajšnja županja Bernardka Krnc. Projekt so ocenili na 1,2 milijona evrov. Namen razpisa je po besedah MK spodbujanje naložb v občinsko kulturno infrastrukturo “ter odpiranje novih delovnih mest na področju kulturne ustvarjalnosti in storitvenega sektorja”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.