Spor med Jakličem in Accetom: "Tudi Jaklič naj se izloči"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Jaklič naj bi v elektronskem sporočilu Janšo prosil za pomoč.
Oglej si celoten članek

Spor med ustavnima sodnikoma Klemenom Jakličem in Matejem Accetom dobiva nove razsežnosti. Potem, ko je Jaklič Accettu očital, da bi se moral zaradi sodelovanja z SMC izločiti iz odločanja o spornem členu zakona o tujcih, so vse glasnejši očitki tudi na račun Jakliča. 

Časnik Dnevnik danes piše, da se je Klemen Jaklič v elektronskem sporočilu obrnil po pomoč na prvaka SDS Janeza Janšo in ga 25. aprila 2015 prosil za podporo. V elektronskem sporočilu naj bi mu poslal govor, ki ga je imel dan pred tem pred sedežem vrhovnega sodišča, kjer so se zbirali pristaši Odbora 2014, in ga prosil, da poskrbi za objavo v "njim naklonjenih medijih".

"Mislim, da bi ga bilo dobro objaviti v naklonjenih medijih," je po pisanju Dnevnika zapisal Jaklič, ki tedaj še ni bil ustavni sodnik. Poleg tega naj bi se prvaku SDS pritoževal, da so mediji njegov govor popolnoma ignorirali. "Vendar to, kar je na tej strani napisano, je pomembno in bistveno, da bi se razvedelo. Zato mislim, da bi bilo najbrž precej koristno to vseeo malo bolj razširiti po medijih, ki so nam pač dostopni."

Jaklič komunikacije ni potrdil

Ustavni sodnik Jaklič na vprašanje časnika, ali je 25. aprila 2015 komuniciral z Janšo, ni odzval, a na avtentičnost pisanja pri Dnevniku sklepajo iz dejstva, da se je Jakličev govor v naslednjih dneh res pojavil na nekaterih spletnih medijih. 

Slovenija Tako Matej Acceto odgovarja na očitke kolega Klemna Jakliča

Poleg tega je Jaklič v preteklosti večkrat javno podpiral Janeza Janša, SDS pa je leta 2017 odkrito lobirala za izvolitev Klemena Jakliča za ustavnega sodnika. Jaklič je leta 2014 ob obsodbi Janeza Janše zapisal, da je "zdaj JJ dokončno največja osebnost slovenske zgodovine"

Iz tega vidika naj bi bilo problematično, če bi Jaklič na ustavnem sodišču razsojal o več zadevah, ki jih je sodišču poslala SDS. Med drugim gre za oceno ustavnosti zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019, rebalans proračuna za leto 2019 in odlok o javnofinančnem okviru za obdobje od leta 2018 do 2020. 

Accetu očital laganje in zavajanje

Spor med ustavnima sodnikoma Jakličem in Accettom je v javnost prišel po objavi odločbe, s katero je ustavno sodišče razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih. V ločenem odklonilnem mnenju je Jaklič Accettu očital laganje in zavajanje ustavnega sodišča, ko je to odločalo o izločitvi Accetta iz nekaterih postopkov zaradi očitkov o povezanosti s stranko SMC. 

Accetto je očitke javno zavrnil in pojasnil, da s stranko nikoli ni sodeloval, je pa sodeloval s skupino njenih ustanovnih članov še v čas, ko je šlo za skupino civilne družbe. Da Accetto ni zavajal, je zagotovil tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, medtem ko je ustavni sodnik Marko Šorli zapisal, da ustavni sodniki niso bili seznanjeni z vsemi okoliščinami.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:59 22. Oktober 2019.

    pa dobro,vi vodenoglavci razumete,da politična pripadnost ni sporna,sporno je LAGANJE!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.