Spor za 35, stroški pa 12 milijonov

Foto: Žurnal24 Čeprav obe strani pričakujeta odločitev arbitrov v svojo korist, ta po mnenju po
Elektrika iz Jeka. Arbitraža za 35 milijonov traja že skoraj pet let, Slovenijo in Hrvaško pa je stala že 12 milijonov.
Oglej si celoten članek
Zdaj arbitri le še meljejo ...
Konec. Vse arbitražne dejavnosti so se končale julija lani z zaslišanjem zadnjih prič obeh strani v arbitražnem postopku. Na podlagi predloženih dokazov, argumentacij in zaslišanj bo arbitražni tribunal pripravil končno razsodbo.

Kratka zgodovina. Oktobra 2005 je Hrvatska elektroprivreda na arbitražnem sodišču ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes) v Washingtonu proti Republiki Sloveniji vložila zahtevo za arbitražni postopek. Triindvajsetega februarja 2006 je naša vlada pooblastila odvetniško hišo Allen & Overy (A&O) za zastopanje v arbitražnem postopku. Slab mesec pozneje je vlada kot svojega arbitra v postopku imenovala švedskega državljana, odvetnika Jana Paulssona. Po imenovanju hrvaškega arbitra sta oba arbitra skupaj s tribunalom ICSID izbrala predsednika tribunala. Zaslišanji prič sta bili obakrat julija, in sicer v letih 2008 in 2009. Z odgovori na dodatna vprašanja tribunala konec oktobra lani se je formalni postopek arbitraže končal, čakamo le še na odločitev.

Spor s Hrvati zaradi nuklearke bo najverjetneje rešen do konca leta ali v začetku prihodnjega leta, pričakuje Martin Novšak, prvi mož Gen energije, lastnice slovenske polovice Jedrske elektrarne Krško (Jek).

Spomnimo, Hrvati so leta 2005 zahtevali arbitražni postopek. Trdijo, da jim v letih 2002 in 2003 nismo hoteli dobavljati elektrike iz Jeka. Naša stran pa, da so jo Hrvati raje ceneje kupovali drugje.

Plačal bo najbrž vsak sam
Arbitraža, ki traja že skoraj pet let, je samo našo stran stala šest milijonov evrov, so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo. Če predpostavimo, da je imela podoben strošek Hrvaška (odgovora z njihove strani nismo prejeli), je arbitraža “požrla” že več kot tretjino spornega zneska. Kdo bo stroške plačal, sicer odloči arbitražni tribunal, če pa odločitev ni zelo enostranska, je praksa taka, da vsaka pokrije svoje stroške.

Glede na to, da je sporno vprašanje v tem primeru dokaj preprosto, a reševanje traja pet let, nas je zanimalo, ali bo mejna arbitraža, če bo do nje prišlo, trajala 20 let ali več.

Računamo na tri leta
“Arbitraže lahko v podobnih primerih trajajo okoli tri leta, je pa vsaka arbitraža specifična,” pojasnjujejo na ministrstvu za zunanje zadeve. Pravijo, da je Sloveniji vsekakor v interesu, da arbitri temeljito proučijo obsežno dokumentacijo, ki jim jo bo naša stran predložila. “O stroških je vnaprej težko govoriti, izjemno pomembna je dobra priprava memoranduma, kar zahteva svoj čas oziroma človeški potencial. V vsakem primeru pa so stroški primerljivi recimo s tistimi, ki nastanejo pred Mednarodnim sodiščem v Haagu,” pravijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.