Spor zaradi statuta

Foto: Žurnal24 Janković se je za ukinitev praznika MOL (14. april) uskladil s svetniškimi skupi
Janković je narobe vodil glasovanje. O vsebini statuta prihodnjič.
Oglej si celoten članek

O predlaganih spremembah statuta Mestne občine Ljubljana (MOL) bodo svetniki odločali na eni od naslednjih sej. Sprva je kazalo drugače, saj je župan Zoran Janković vložil amandmaja, s katerima se je odrekel načrtovanim večjim pristojnostim – odločanju o poslih nad dva milijona evrov brez soglasja mestnega sveta.

Če to ni protizakonito, sem rekel, pustite notri. Če jaz soglašam, da me še enkrat kontrolirajo, ne vidim problema.
Zoran Janković o svojih amandmajih

Zapletlo pa se je pri glasovanju, ali naj spremembe statuta obravnavajo po hitrem postopku. Pri elektronskem glasovanju so našteli le 29 glasov za, in to dvakrat (prvič se je zmotila Marjeta Vesel Valentinčič iz DeSUS, drugič naprava ni delovala Gregorju Isteniču iz SD). Janković se je odločil za poimensko glasovanje in rezultat je bil 32 glasov za. Svetniki SDS so protestno odšli ven.

“Očitno ni imel dovolj podpore in si je tako poskušal zagotoviti dvotretjinsko večino,” je komentiral Dragutin Mate (SDS). Takšno večino pa da 30 glasov. A Janković bi pred poimenskim glasovanjem svetnike moral vprašati, če se s tem strinjajo, pa jih ni. Napako je pozneje priznal.

Amandmaja
“Po eni strani nas prepričujejo, da je uskladitev z zakonom nujna, potem pa na dan seje sporočijo, da ni nujna,” je o Jankovićevih amandmajih pripomnil Anže Logar (SDS). Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) pa je ugotovil, da je Janković vložil enaka amandmaja kot on, le da je izpustil načrt razpolaganja s premičnim premoženjem. Zdaj bodo pripravili čistopis sprememb statuta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.