Spoznajte največjo nevarnost

Američanka se je na glas smejala vsakič, ko se je spomnila opozoril o grožnjah v Sloveniji. Bojte se kolesarjev in počasnih vrat!
Oglej si celoten članek

Foto: Boštjan Tacol razno 20.11.12. novinarka anja scuka, foto: bostjan tacol “Ta država je gnila, treba bi se bilo odseliti, pošteni ljudje životarijo, politiki samo kradejo, ceste so katastrofalne …” nezadovoljstvu ni ne konca ne kraja. Res je. O nepravilnostih in grdobijah v naši državi bi lahko naštevali v nedogled. Bi vam pa rada predstavila mnenje Američanke, ki se nam je posmehovala in ni mogla verjeti, v kakšnem raju živimo.

Na glas se je smejala vsakič, ko se je spomnila knjižnega vodiča, ki ga je prebrala med bivanjem v hotelu. “Ali veste katera je največja grožnja, ki preži turistu v Ljubljani?” me je vprašala in že so ji tekle solze od smeha.  Kot največjo nevarnost so opisali nepozorne kolesarje, ki te lahko med sprehodom povozijo. Druga največja nevarnost za ameriške turiste so počasna avtomatska vrata, ki so nameščena v trgovinah in drugih poslovnih stavbah. Ta naj bi tuje potrošnike večkrat celo lažje poškodovala, odpirajo se tako počasi, da se človek kar zaleti vanje.

Na njeno posmehovanje sem že pozabila, a sem se ob sporočilu za medije ene od policijskih postaj nehote spomnila nanjo: “Obveščam vas, da policisti na območju PU Maribor nismo obravnavali dogodkov, o katerih bi bilo potrebno obvestiti medije oziroma javnost.” Res so takšna sporočila redka, a smo najbrž ena redkih držav, kjer taka sporočila sploh obstajajo. Gre nam še na bolje. Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka je število kaznivih dejanj leta 2014 padlo pod 10-letno povprečje.

Za hec sem preletela članek o 20. najbolj varnih državah sveta na travel.amerikanki.com. Slovenija je seveda med njimi. Nekateri navdušeni turisti našo državo označujejo kot najbolj varno med vsemi. “Najbrž boste tako kot jaz začutili, da je Slovenija najvarnejša država, kar ste jih kdaj obiskali,” piše eden od turistov in dodaja: “Ko boste potovali po državi, bodite pozorni na to, koliko zdolgočasenih policistov boste srečali.” Da ne bo pomote, med poglavitnimi razlogi, zakaj se v Sloveniji počutimo tako varne je tudi dobro delo policistov. Po spletu turisti hvalijo tudi naše policiste in njihov nadzor ter prisotnost.

Lahko bi bilo še slabše

Ne, nikakor ne moremo biti slepi na vse krivice, zlorabe, nemarnosti in neumnosti, ki se dogajajo okoli nas. Žal se tudi življenja naših policistov prepogosto v nevarnosti, prav v četrtek je bil hudo ranjen eden mariborskih policistov. Želim vas le spomniti, da je vseeno naša država najlepša, da je v njej veliko dobrih ljudi in bi bilo res lahko veliko veliko slabše. Prav vi bralci ste nedavno osrečili družino, ki je potrebovala pomoč in zanjo zbrali 750 evrov. Pred kratkim sem povzemala navodila znane strokovnjakinje za srečo. Predlaga, da vsak teden zapišemo pet stvari, za katere smo hvaležni. To je lahko tudi dejstvo, da smo rojeni v najbolj varni državi, lahko pijemo vodo iz pipe, se na naši ulici niso streljali, so naši otroci pismeni in ne umirajo zaradi žeje ter lakote. Po desetih tednih bomo po njenem mnenju že srečnejši. Po njenih nasvetih pa k srečnejšemu življenju pomaga tudi pomoč drugim. Zato se moramo vsi podvizati, pomagajmo odpravljati krivice, skrbimo eden za drugega, ob koncu meseca pa ponosno obesimo slovensko zastavo.

anja.scuka@zurnal24.si  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.