Spravili so se na starejše, nekaterim poberejo vse

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nepridipravi si za tarčo pogosto izberejo starejše. Policija v zadnjem času opaža večje število takih primerov.
Oglej si celoten članek

Policisti PU Ljubljana so bili v petek obveščeni o dveh primerih drznih tatvin. Dopoldne je do ene prišlo na območju Most, popoldne pa v okolici Polhovega Gradca. V obeh primerih je neznani storilec na domu zamotil starejša oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drugi storilec je med tem v enem primeru iz hiše odtujil nakit, v drugem pa denar in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. 

Storilec, ki je zamotil oškodovanca na območju Polhovega Gradca, je visok okoli 165-170 centimetrov. Ima temnejše lase. Oblečen je bil v kombinezon, na obrazu pa je imel zaščitno masko iz bele tkanine. 

Opis storilca iz Most ni znan. Policisti v obeh primerih nadaljujejo z zbiranjem obvestil. 

Nekaterim poberejo vse prihranke

Policisti opažajo, da se je število drznih tatvin iz hiš povečalo. "Posebej je zaskrbljujoče, da so žrtve starejše osebe, ki jih storilci lažje
zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Storilci se v večini primerov do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo, da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše, za vogal, v tem času pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete,"
potek takšnih dejanj opiše policija. 

Policisti zato naprošajo svojce starejših oseb, sosede ali druge, ki so v stiku z njimi, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe. 

Osnovni preventivni ukrep je, da storilcev ne spuščamo v hišo. Ob prihodu posameznikov, ki naj bi prihajali v imenu različnih organizacij, zahtevamo, da se idnetificirajo, nato pa preverimo pri konkretnem podjetju, ali se dela na tem območju res opravljajo. Če zaznajo karkoli sumljivega, je naslednji korak obveščanje policije na številko 113. 

Številko 113 pokličemo tudi v primeru, da smo postali žrtev kaznivega dejanja, ali pa če smo zaznali, da se sumljive osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov. "Pripomorejo tudi fotografije ali posnetki tako osumljencev kot vozil, ki jih uporabljajo. Praksa podjetij, ki resnično izvajajo dela na nekem območju, je, da o tem že prej obvestijo javnost, da se najavijo pri lastnikih objektov in so taka "nenapovedana" dela res izjema," dodaja policija. 

Ker so pogosto žrtve takšnih dejanj starejše osebe, pogosto mine veliko časa, preden je policija o tem sploh obveščena, kar otežuje preiskavo. Policija zato prosi vse, "da nam pri tem pomagajo, da bomo skupaj obvarovali naše starše, babice, dedke, sosede …, da bodo njihovi prihranki varni".

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:27 27. Junij 2022.

    Ja, EU s svojo 'pametjo' vdira povsod, kjer zmanjkuje zdrave kmečke pameti, ki so jo spoštovali in upoštevali naši dedje. …

  • 13:58 26. Junij 2022.

    žal bo tega vedno več ... vedno več takih s prenizkimi prihodki in jasno ... gremo ta starim pobrat in …

  • 12:23 26. Junij 2022.

    Kaj pa če oni iz demografskega sklada Zbirajo sredstva za?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.