Sprejemanje kompromisov

Mladi se zaradi kakovosti življenja in stroškov vse pogosteje vračajo domov.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Polona Križnar Tadej je v času študija prišel v Ljubljano. Poln upanja, da mu bo uspelo. Delal je, kar je želel, vendar se mu je na koncu meseca komajda izšlo. Najemnine za majhna ljubljanska stanovanja so nesramno drage – 300 evrov in več. Prav tako so visoki stroški in teh je vedno več. Plače, no, niti ne plače, honorarji, so nizki. Meni, da tudi čez pet let ne bo dosti drugače. Da bi si v teh razmerah lahko kaj ustvaril.

V Prekmurju, kamor se seli, nima niti honorarne službe. Kljub temu se mu selitev preprosto izplača. Najemnine ne bo plačeval, stroški so nižji, službo bo lahko iskal ne le v Murski Soboti, temveč tudi v bližnji Avstriji.

Da ne bo pomote, s tem ni prav nič narobe, če se tako odločiš. Prav tako ni nič narobe, če mladi v iskanju sreče odidejo v tujino. Lahko da se bodo vrnili z novimi znanji in izkušnjami. Če jih bo seveda Slovenija znala sprejeti. Težava je, ker je vse več mladih v to prisiljenih. Pravzaprav so starši trenutno edini zavezniki mladih. Edini, ki rešujejo njihove težave in finančne stiske.

Država nima jasne strategije

Razmišljajo o jamstvu za mlade, ki naj bi vsem mladim omogočilo začasno zaposlitev ali usposabljanje. Medtem pa je brezposelnost med njimi vse večja. Lanskega decembra je bila največja od začetka krize.

Res je, da tudi mladi ne kažejo revolucionarnega duha, glasne želje, da bi kaj spremenili, temveč iščejo kompromise za udobnejše življenje. Vendar mladi so premladi za to. Za svoje sanje bi se še morali boriti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • Zek
    14:58 25. Februar 2014.

    Če nimaš te sreče, da bi v mestu lahko živel pri starših ali dedoval stanovanje, je potrebno življenje v mestu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.