Spremembam pri zasebnem varovanju delna podpora DS

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Komisija državnega sveta za politični sistem podpira sprejem le del vladnih predlogov novele zakona o zasebnem varovanju.
Oglej si celoten članek

Gre predvsem za tisti del zakona,  ki ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) omogočajo učinkovitejše ukrepanje na področju varnosti. Kar se tiče vsebinskih in sistemskih sprememb na področju družb za zasebno varovanje in zbornice za zasebno varovanje pa člani komisije menijo, naj ministrstvo v sodelovanju z zbornico izoblikuje nov predlog novele.

DS le delo za sprejem novele
Predsednik komisije DS Adolf Zupan je pojasnil, da člani podpirajo le tiste vladne predloge, ki omogočajo ministrstvu učinkovito ukrepanje. Poudaril je tudi, da glede sistemskih sprememb na področju zasebnega varovanja ministrstvo ni predstavilo argumentov in dovolj obširne primerjave z ureditvijo v drugih evropskih državah. Meni še, da je predlog vlade v nasprotju z njeno ˝tendenco˝ o umiku države iz gospodarstva. Državni svetnik Doro Hvalica pa je ocenil, da bi v primeru sprejema novele prišlo do ˝podržavljanja usposabljanja˝ in do nevarnosti oblikovanja ˝parapolicije˝ in vpliva politike nad zasebnim varovanjem. Državni svetnik Anton Peršak pa je dejal, da bo DS v primeru veta na novelo ˝kriv pred javnostjo˝. Če pa bo novela sprejeta, pa bo ˝ostal s strani stroke zoprn pogled na predlagatelje˝, je še dodal.


Težave pri usposabljanju varnostnikov

Po besedah Jarca je sta bila lansko leto opravljena dva nadzora nad delovanjem zbornice za zasebno varovanje, pri tem naj bi ugotovili nepravilnosti na področju usposabljanja . © BOBO

 
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh je članom komisije pojasnil, da je bistvo težav na področju zasebnega varovanja v organiziranosti in pooblastilih zbornice ter v usposabljanju varnostnikov. Po njegovih besedah bi moralo biti usposabljanje urejeno celovito in enovito. Glavno vlogo bi imela policijska akademija, z javnim natečajem pa bi javna pooblastila za usposabljanje lahko pridobile tudi druge organizacije - ˝Med njimi tudi zbornica,˝ je pojasnil.

Generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge Srečko Jarc pa je ob tem povedal, da so lansko leto izvedli dva nadzora nad delovanjem zbornice. Pri tem naj bi ugotovili nepravilnosti na področju usposabljanja. S sprejemom novele pa bi lahko prišlo do hitrejšega začasnega odvzema licence ter strožjih pogojev pri pridobitvi in odvzemu licence. Tako bi družbi za zasebno varovanje lahko trajno odvzeli licenco že na podlagi ene - v primeru težjih kršitev - oziroma dveh pravnomočnih odločb v primeru lažjih kršitev. Novela tudi uvaja odgovornost lastnikov, ki bi sklenili dogovor z družbami brez licenc, ter uvaja neobvezno članstvo v zbornici, je še dodal generalni direktor.

Sekretar zbornice Ingo Paš pa je dejal, da zbornica ni proti prostovoljnemu članstvu. Prav tako ne vztraja, da ima edina pravico do usposabljanja. ˝A imeti mora odločilen vpliv na razvoj panoge,˝ je poudaril. Po njegovih besedah je imela zbornica pred sprejetjem veljavnega zakona iz leta 2003 organiziran nadzor tudi nad zakonitostjo delovanja družb. Takrat ni bilo incidentov, kot so se dogodili pred lokaloma Lipa in Global, je zatrdil. Paš tudi meni, da bi bilo smiselno sprejeti po nujnem postopku le tisti del novele, ki ministrstvu omogoča učinkovitejše ukrepanje na področju varnosti. Druge spremembe bi se morale sprejeti po rednem postopku, je pojasnil in dodal, da bi se moral zakon "vsebinsko in sistemsko preučiti". Sekretar zbornice tudi nasprotuje trajnemu odvzemu licenc zaradi kršitev delovnopravne in davčne zakonodaje ter poklicnega kodeksa in standardov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.