Spremembe na vidiku

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Volitve. Fištravec na čelo občine 8. aprila.
Oglej si celoten članek

Novi župan Andrej Fištravec, ki bo na čelu občine zamenjal Franca Kanglerja, bo županski stolček zasedel 8. aprila. Do takrat začasno vodenje občine prevzema podžupanja Astrid Bah. Zbrali smo nekaj poudarkov, ki jih je Fištravec še pred volitvami izpostavil za Žurnal24. Napovedal je, da bo povezovalen župan, ki bo delal v dobro Mariborčanov. Kljub temu očitno v Mariboru še ne bo konec protestov. Facebook skupina Franc Kangler naj odstopi kot župan namreč že daje na glasovanje datum, ko naj bi potekala nova vstaja v Mariboru, in sicer z namenom, da odstopi še preostali mestni svet. Je pa Fištravec v enem od intervjujev komentiral nekatere namige, da naj bi na prvi seji mestnega sveta poskušal razpustiti svet: “To je dezinformacija, ki so jo moji prijatelji na Facebo-oku znova razširili. To ni mogoče niti statutarno, tako da ne vem, zakaj se takšne neumnosti sploh pišejo.”

Prvih pet ukrepov

1 . Odprava sklepa o sistematizaciji delovnih mest na Mestni občini Maribor (MOM), da se lahko odpravi nekatere kadre, ki trenutno zavzemajo vodstvene položaje na MOM.

2. Revizija poslovanja MOM, sanacija nepravilnosti iz preteklosti in revizija poslovanja javnih podjetij.

3. Reševanje problematike radarjev: “V Mariboru nimajo kaj iskati.”

4. Okrepitev socialnih programov.

5. Povezovanje strokovnih služb MOM in sorodnih strokovnih služb v mestu (na primer povezovanje s Štajersko gospodarsko zbornico glede reševanja delovnih mest).

Sodelovanje z mestnim svetom

Poudarja, da morajo mestni svetniki razmišljati, kako bodo sodelovali z županom. Obljublja, da bo z njimi vsebinsko in projektno sodeloval, želi si več povezovanja. Obenem zagotavlja, da koalicije ne bo sestavljal. Prepričan je, da bi moral mestni svet odstopititi takoj, ko je odstopil prejšnji župan.

Investicije

“Maribor bolj kot investicije potrebuje sanacijo,” pravi in meni, da bi morala občina v drugi polovici leta sprejeti rebalans proračuna. Kot enega od kroničnih pomanjkanj v štajerski prestolnici vidi premalo investicij v ljudi.

Kadrovanje

Ožjo ekipo še sestavlja, v kabinet namerava pripeljati do pet ljudi. Imena novega direktorja mestne uprave še nima, v imenovanje direktorjev javnih podjetij in sestavo nadzornih svetov pa neposredno ne bo posegal.

Kultura

Novi župan še nima natančnih načrtov glede podaljšanja delovanja Javnega zavoda Maribor 2012. 
Obljublja, da bo nadaljeval projekta nove Umetnostne galerije Maribor in nove knjižnice, združevanje kulturnih ustanov pod eno streho pa po njegovih ocenah ne pride v poštev.

Sociala

Fištravec obljublja, da bo zagotovil dodaten milijon evrov za socialne transferje, ki jih bo pridobil s prerazporeditvami v proračunu. Obljublja tudi, da bo Maribor dobil nova delovna mesta; kako bo to dosegel, pa ne pojasni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.