Spremembe zakonodaje še ne bo

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Obravnave svežnja zakonov, ki bi pravnomočno obsojenim na nepogojno kazen preprečil, da bi kandidirali ali opravljali voljene funkcije, danes ne bo.
Oglej si celoten članek

Odbor državnega zbora za notranje zadeve je na današnji seji soglasno preložil obravnavo zakonodajnega svežnja, ki naj bi pravnomočno obsojenim na nepogojno kazen zapora preprečil, da bi kandidirali ali opravljali voljene funkcije. Preložitev  svežnja je v imenu poslancev koalicije predlagal Bojan Dobovšek (SMC).

Zakonodajni sveženj, ki ga je opozicijska ZaAB vložila v parlamentarno proceduro novembra lani, vključuje pet novel: zakona o volitvah za predsednika republike, zakona o poslancih, zakona o državnem svetu, zakona o lokalni samoupravi in zakona o lokalnih volitvah. Z novelo zakona o lokalni samoupravi želi ZaAB vpeljati tudi institut odpoklica župana.

Opozorila zakonodajno-pravne službe

Dobovšek je predlog za preložitev obravnave utemeljil z opozorili zakonodajno-pravne službe DZ. Po mnenju službe gre za nesistemski pristop k obravnavani zakonodaji, saj ni zajet zakon o volitvah v DZ kot temeljni zakon. Poslanci bi bili zato med voljenimi javnimi funkcionarji izjema, saj le za njih ne bi veljala prepoved kandidiranja v primeru pravnomočne obsodbe na nepogojno kazen zapora.

Za državne svetnike ter občinske svetnike in župane bi veljala omejitev iz razloga kaznovanosti, za poslance pa ne, je pojasnil Dobovšek. Po njegovih besedah bo treba z zakonodajnim svežnjem tudi skrbneje urediti učinkovito sodno varstvo in pravno sredstvo pri odločanju o omejitvah pasivne volilne pravice.

Pripombe ima tudi vlada

Pripombe na zakonodajni sveženj, ki ga predlaga ZaAB, ima tudi vlada, po mnenju katere bi bilo treba natančneje proučiti in utemeljiti zasledovanje ustavnega načela sorazmernosti, ki ga je treba dosledno spoštovati pri omejitvi pasivne volilne pravice. Predvsem, ali je nujno, da omejitev zajema obsodbo na kazen zapora za vsa kazniva dejanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:58 14. Januar 2015.

    Mater vam milo, kako teško je pri nas obsoditi kriminalca...

  • 12:57 14. Januar 2015.

    In spet tale Janez Janša (aliti Jašar Jašari)....fuj... fuj

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.