Pozor: Od ponedeljka velika sprememba za okužene

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pristojni so spremenili pravila glede samoizolacij.
Oglej si celoten članek

Predvidoma v ponedeljek stopijo v veljavo nova pravila glede izolacije okuženih. Samoizolacija se bo skrajšala z deset na sedem dni.

Za skrajšanje izolacije sta dva pogoja:

- 24 ur pred zaključkom izolacije mora biti oseba brez vročine ne da bi vzela kakšna zdravila za zniževanje temperature in brez drugih pomembnih težav ter 

- sedmi dan se opravi HAG test, ki mora biti negativen.

Začetek izolacije pri tistih brez simptomov je dan pozitivnega testa PCR, kdor ima bolezenske znake, se kot prvi dan izolacije upošteva prvi dan simptomov.

Sedmi dan po začetku izolacije je potrebno opraviti hitri antigenski test. V primeru, da je negativen, zdravnik zaključi bolniški stalež, sicer gre oseba nazaj v izolacijo in naslednji dan lahko spet na test. Deseti dan se izolacija prekine brez opravljanja testa, je na novinarski konferenci pojasnil Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. 

"Samotestiranje ne pride v poštev, treba je izvesti testiranje pri pooblaščenem izvajalcu in odvzetiu bris nosnožrelnega predela in ne nosne sluznice," je pojasnila Mateja Logar. V praksi to pomeni, da je potrebno bris vzeti globoko iz nosu, česar nekateri izvajalci hitrih testov menda ne delajo. 

"V naslednjih treh dneh naj se čim bolj izogiba stikov z drugimi ljudmi in pravilno uporablja zaščitno masko," je še svetoval. 

"S ponedeljkom se začne možnost testiranja, tudi ti, ki so danes pozitivni se bodo lahko testirali," je pojasnila vodja svetovalne skupine Mateja Logar. V ponedeljek bo sicer nova novinarska konferenca, do takrat pa pričakujemo sprejem odloka, kjer bo to natančno pojasnjeno, danes bo še sestanek izvajalcev testov in ministrstva za zdravje. 

"Predlog je, da se ta test opravi v zadnjih urah zadnjega dne, najbrž bodo uredili tako, da se potrjeno okuženi ne bodo mešali z drugimi," je dejal Tomažič. 

Ob tem sta oba poudarila, da se z negativnim testom lahko skrajša izolacija potrjeno okuženih, ne pa karantena, v kateri so tisti, ki so bili s potrjeno okuženim v tesnem stiku. 

Tri dni na svobodi brez kode

Ker evropska pravila določajo, da je izdaja QR kode možna 11. dan po pozitivnem testu, te osebe med osmim in koncem desetega dneva ne bodo imele veljavne QR kode o prebolevnosti. Če so bile cepljene, pa bodo lahko takoj po koncu izolacije uporabljale QR kodo o cepljenju. 

Odločitev so sprejeli, ker je omikron izjemno kužen. Osebe, ki so bile cepljene in/ali prebolele covid-19 pred tem, so manj varne pred ponovno okužbo. Posledično se zelo povečuje število izolacij in karanten, kar hromi celoten sistem. 

"S pragmatičnim pristopom skrajševanja trajanja izolacij in karanten se prilagajamo želji po ohranjanju delovanja družbe, ob čemer se hkrati zavedamo dodatnega tveganja prenosov okužbe med ljudmi," je dejal dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. 

Izolacija - V izolaciji so osebe s simptomi ali potrjeno okužbo. V izolaciji ostanejo dokler niso več kužni. 
Karantena - V karanteno napotimo ljudi, ki so bili v tveganem stiku. V karanteni ostanejo toliko časa, kolikor je predviden dvojni inkubacijski čas. Karantena je odvisna od posamezne bolezni. Kdor je v karanteni lahko zboli in takrat preide v izolacijo.

Omikron se obnaša drugače

Vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar je povedala, da je v tokratnem valu nekoliko drugačno razmerje med številom okuženih in tistimi, ki potrebujejo zdravljenje v enotah intenzivne terapije. Manjši so tudi pritiski zaradi potrebe po kisiku. Opažajo več primerov, ko se ljudem s kroničnimi boleznimi ob okužbi s covidom-19 poslabša stanje kronične bolezni in prihajajo v bolnišnico zaradi tega. Več je tudi primerov, ko pridejo ljudje v bolnišnico zaradi nekega akutnega poslabšanja in se ob sprejemu ugotovi, da so pozitivni na covid-19. Takšne bolnike je treba izolirati, zato jih nameščajo na covidne oddelke, kar povečuje število hospitaliziranih. 

Težko je napovedati, kaj se bo v naslednjih dneh dogajalo v bolnišnicah. "Zavedati se moramo, da ob tako visokih številkah, kot so trenutno v populaciji, tudi če je odstotek okuženih nizek, lahko še vedno zaradi absolutnega števila pride do povečanega pritiska na bolnišnice in povečane zasedenosti postelj v enotah intenzivne terapije," je poudarila dr. Logar. Pozvala je, da naredimo vse, kar lahko naredimo sami, da do okužbe ne pride. 

Pomembno je samozaščitno obnašanje

V obdobju velikega števila okuženih naredimo vse kar lahko naredimo sami, da do okužbe ne pride. Upoštevamo pravila glede nošenja maske, razkuževanja rok, zračenja. Izogibamo se nepotrebnim stikom z drugimi osebami, čim manj se zadržujemo na splošno v zaprtih prostorih in tudi zunaj, ko ne moremo vzdrževati razdalje metra in pol, uporabljamo masko. Pomembno je, da se ob pojavu bolezenskih znakov samoizoliramo, dogovorimo za testiranje in na izvide testov čakamo v domačem okolju. 

Pri osebah z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni (osebe, starejše od 65 let in osebe s pridruženimi boleznimi), se morajo ob pozitivnem izvidu dogovoriti z izbranim zdravnikom o možnostih zdravljenja tako z monoklonskimi protitelesi kot z zdravilom molnopiravir, kjer je pomembno, da ju dobimo čim prej. 

Okužba z delto ne ščiti pred okužbo z omikronom

Bolezenski znaki so pri okužbi z omikronom nekoliko drugačni kot pri predhodnih različicah. "Več je zamašenega nosu, več je nahoda. Kar veliko ljudi poroča o izrazitih bolečinah pri požiranju. Manj je kašlja in težav s spodnjimi dihali. Tudi pri prehladnih znakih moramo biti zdaj pozorni na to, da je  okužba lahko posledica okužbe z omikronom," je povedala dr. Logar.

"V zadnjem času opažamo, da je več oseb, ki so konec prejšnjega leta preboleli okužbo z različico delta sedaj ponovno okuženih z različico omikronom. Tukaj bi opozorila vse, ki ste v zadnjih nekaj tednih in mesecih že bili okuženi, da se zavedate, da je tudi pri vas povečana možnost okužbe z različico omikron. V nasprotju s predhodnimi različicami je ta bistveno bolj problematična, kar se tiče ponovnih okužb pri prebolevnikih," je opozorila. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 08:13 22. Januar 2022.

    Vas cas se izteka. Odgovarjali boste za svoje pocetje.

  • 00:06 22. Januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • 17:06 21. Januar 2022.

    Seveda, menda ne bo trikrat 'cepljeni' Zorčič v izolaciji celih 10 dni ! Upam, da je dobil nauk in da …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.