Spuščali bodo barčice

Foto: Žurnal24 V Kropi bodo tradicionalne barčice v pozdrav 
pomladi spuščali na bajerju nekdan
Kropa, Kamna Gorica. Barčice na predvečer gregorjevega.
Oglej si celoten članek

V petek, na večer pred gregorjevim, bodo v Kropi in Kamni Gorici v vodo spuščali barčice in tako pozdravili prihod pomladi.

V Kamni Gorici bodo luč spuščali v potoku ob Kapusovi graščini v starem vaškem jedru, in sicer od 17.30, v Kropi pa med 17.30 in 19.00 na bajerju nekdanje spodnje fužine.

Spuščanje barčic je povezano s koncem zime in prihodom pomladi. V preteklosti, ko še ni bilo elektrike, sonce pa v dolino ni posijalo kar štiri mesece, je bil 12. marec preobrat v življenju kovačev, saj po tem datumu pri delu niso več potrebovali umetne svetlobe.

Prihod sonca oziroma pomladi so proslavili z metanjem gorečih predmetov v vodo, danes pa otroci izdelujejo makete iz papirja in lesa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.