Sredinski trojček z idejo na realnih tleh

Foto: Boštjan Tacol Radovan Žerjav Foto: Boštjan Tacol Gregor Virant in Karel Erjavec Foto: Boštjan Tacol Gregor Virant in Karel Erjavec
Sredinski trojček je na svoj predlog po vladi narodne enotnosti prejel negativno mnenje ostalih strank, padle so tudi nekatere nenavadne besede. Pri Virantovih bodo odslej "tišji", DeSUS pa si čim hitreje želi mandatarja. V SLS Jankoviću ne želijo zbujati prevelikih upov, Viranta pa pozivajo, naj se že odloči, kaj želi.
Oglej si celoten članek

Lista Virant, SLS in DeSUS odgovore strank glede vlade narodne enotnosti še čakajo, vendar "po dosedanjih impulzih kaže, da podpore ni", je po opoldanskem sestanku trojčka za STA povedal predsednik Liste Virant Gregor Virant. Z idejo so tako končali in zaenkrat sestankov ne načrtujejo, bodo pa po njegovih besedah lahko še v pogajanjih kot "blok držali skupaj".

Virant pred sestankom predsednikov treh strank - Liste Virant, SLS in DeSUS - ni dajal konkretnih odgovorov, saj da je deležen očitkov, da se preveč izpostavlja glede na dosežen volilni rezultat. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je dejal, da se bo Virantova stranka morala odločiti, "kaj pravzaprav hoče".

Kot je dejal Virant, je v zadnjih dneh slišal precej očitkov, da se preveč izpostavlja glede na strankin "skromen volilni izid", temu primerno pa namerava ravnati po novem letu. "Smo relativno skromna stranka in temu primerno bom skromno tiho," je svoje prihodnje ravnanje pojasnil Virant.

Žerjav pa je po sestanku poslanske skupine SLS - ta se je sestala še pred pred sestankom omenjenega trojčka - potrdil, da vlade narodne enotnosti najverjetneje ne bo. Tega, kot je dejal, osebno niti ni pričakoval, so se pa po njegovih besedah o njej pogovarjali zato, ker so v stranki odprti za najrazličnejše ideje.

Na vprašanje, kaj to pomeni za trojček omenjenih treh strank, je pojasnil, da se bodo o tem dogovorili na sestanku, ki pravkar poteka. Se bo pa moral po njegovi oceni predvsem Virant najprej odločiti, kar "pravzaprav hoče in kam želi iti, potem pa bomo videli, kako naprej". "Ker pogajati se na tri strani verjetno ne bo šlo," je dejal.

SD začudena nad neenotnostjo trojčka

Izjave Žerjava o tem, da se morajo Viranti odločiti, kam želijo iti, so precej začudile SD. Janko Veber je tako dejal, bi pričakoval, da so kot trojček pri tem usklajeni. Pobuda trojčka - Liste Virant, SLS in DeSUS - je namreč po njegovem tudi dokument, ki je "odložil potek pogajanj", zato izjava Žerjava kaže na to, "da vendarle niso usklajeni, kako narediti korak, da se predsedniku države lahko predlaga konkretno ime, ki naj bi sestavljajo vlado".

Jankoviću ne želi ustvarjati lažnih upanj

Žerjav sicer pričakuje, da bo mandat za sestavo vlade dobil Zoran Janković, ob tem pa napoveduje, da Jankovića v stranki ne bodo podprli. S predsednikom SDS Janezom Janšo pa se, kot je dejal, še ni dobil.

Žerjav je še pojasnil, da je za danes predvideni sestanek z Zoranom Jankovićem odpovedal zato, ker so Jankoviću v zvezi z vstopom v koalicijo "svoje že povedali" in mu ne želijo "ustvarjati nekih lažnih upanj". O tem so Jankovića obvestili pisno.

Erjavčevi že kujejo strategijo za Jankovića

Na popoldanskem sestanku po današnjih dogodkih so na izvršenm odboru DeSUS-a sklenili, da bodo predsednika države Danila Türka pozvali, naj čimprej imenuje mandatarja. Pričakujejo, da bo Türk mandatarstvo najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, torej predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću. Predsednik stranke Karl Erjavec je bil danes še zelo skrivnosten o zahtevah in kadrovskih zadevah v prihodnjih pogajanjih z Jankovićem, poudaril je le, da bodo v koaliciji sodelovali, če bodo lahko uresničevali svoj program.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 19:38 3. Januar 2012.

    ...sedaj monsignor deli kmečko pamet...bože moj, kake idiote imamo na plačilni listi...

  • 17:15 3. Januar 2012.

    Gregor...in kaj je reku Brejc???

  • gec
    14:42 3. Januar 2012.

    HALO GREGOR A SI TI MOGOČE DOBIL 80% ALI SAMO 8%????NE DELAJ SE MANDATARJA,KER ZGLEDA KAR BOLANO.RAJE SE POSTAVI NA …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.