Srednjeročna napoved: Padel bo nov rekord

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hladen in deževen mesec.
Oglej si celoten članek

"September bo v večini Sloveniji tretji mesec, ki bo hladnejši od dolgoletnega povprečja 1991-2020. Po marcu in aprilu bo to tudi letošnji september," ugotavljajo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Poleg tega si ga bomo zapomnili po obilnih padavinah. Te so se začele pojavljati že včeraj, v prihodnjem tednu pa jih po besedah vremenoslovcev lahko pričakujemo še ogromno. "Izjemno dolgo bo nad nami vztrajal toplejši in bolj vlažen jugozahodni tip vremena. To se najbolj pozna zjutraj, ko imamo precej višje temperature. Čez dan pa zaradi oblačnosti in padavin kljub toplejši zračni masi ne bo večje razlike v primerjavi s preteklimi dnevi."

Veliko dežja bo padlo v zahodnem delu države, a bodo padavine v drugem delu noči oslabele. Jutri dopoldan bo suho, a ne za dolgo. "Popoldne bo ob približevanju vremenske fronte v Genovskem zalivu nastal sekundarni ciklon. Padavine se bodo od zahoda spet okrepile, vremenska fronta nas bo prešla v torek dopoldne," pojasnjujejo vremenoslovci. Jutri bodo najvišje temperature med 13 °C in 18 °C, na Primorskem do 22 °C, v torek pa med 14 °C in 20 °C.

Foto: Arso Vreme Arso

Novo deževje bo prineslo težave za v zahodni, južni in osrednji del države.

V sredo bo sprva delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne pa se bodo pojavljale krajevne plohe. "Pihal bo jugozahodni veter, proti večeru se bo dež na jugu okrepil in se širil proti notranjosti, najvišje temperature bodo med 14 °C in 20 °C."

Deževno bo tudi v četrtek in petek, šele v nedeljo se bo vremenska slika bistveno popravila, saj se bo od zahoda postopno okrepilo območje visokega zračnega pritiska.

"Marsikje bo padel nov septembrski padavinski rekord. Predvidene količine so med 50 in 150 mm, verjetno pa bo ponekod padlo tudi dvakrat več," pravijo.

Kar se tiče prihodnjih tednov, na portalu pričakujejo ogromne spremembe - določene prognoze kažejo bistveno otoplitev in sušo, druge pa padavine in nizke temperature.

xxx

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:35 26. September 2022.

    Super...bo veliko dežja,da bodo lahko hidroelektrarne na polno delale,a ne...pa še "globalno ogrevanje"😃👍...ma ni šanse da bi nas pozimi zeblo,tudi …

  • 06:25 26. September 2022.

    Da, Kajti : Premalo Je Globalnega Ogrevanja. Premalo delamo na tem !!! ! !!! Ker Globalno Ogrevanje Ni Absolutno Nič …

  • 17:57 25. September 2022.

    lazne vedezevalke

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.