Srednjeročna napoved: Poleti suša, zdaj poplave?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ozračje bo precej nestanovitno.
Oglej si celoten članek

"Prihaja deževno obdobje, na zahodu lahko pade večja količina padavin v kratkem času. Močna La Nina prinaša ekstreme in tudi letošnje leto se bo nadaljevalo v tem slogu," pišejo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Sprašujejo se, ali so po izjemni suši v letošnjem poletju zdaj morda na vrsti poplave, saj so pogoji za to precej ugodni - tudi leta 2007 in 2010, ko smo imeli v Sloveniji poplave, je vladala močna La Nina. Morje je hladnejše, poleg tega imamo aktivnih kar nekaj tropskih sistemov, dodajajo na portalu. "V Atlantiku sta Earl in Danielle. Iz Afrike pa bo prišel nov in se bo v tropskem delu vzhodnega Atlantika v začetku naslednjega tedna okrepil. Vsi ti tropski sistemi so zelo težavni za meteorološki izračun in lahko pričakujemo kar velike spremembe na kratki rok."

Kot pojasnjujejo, je možen tudi scenarij, ko bi v hribovitem svetu zahodne Slovenije zapadlo več kot 200 milimetrov padavin. 

Jutri se bodo padavine na zahodu okrepile in se širile proti vzhodu, po njihovih izračunih so možni dolgotrajnejši nalivi, pihal bo jugozahodni veter. Najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na vzhodu do 28 °C.

Konec tedna spremenljivo vreme, več padavin na zahodu

V petek se bo še bolj ohladilo, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C, na vzhodu do 26 °C. Pretežno jasno bo, z občasnimi padavinami. 

"Ob koncu tedna se bo višinsko jedro hladnega zraka pomikalo proti vzhodu, s središčem nekaj 100 km severno od nas, vendar bo še vedno občasno vplivalo na vreme pri nas. Ozračje bo precej nestanovitno, saj se bodo občasno pojavljale krajevne plohe. Bo pa na 850 mb približno 5 stopinj hladneje kot imamo trenutno, zato bo tudi v prizemlju razmeroma sveže," pišejo.

V soboto bo tako dopoldne še večinoma sončno, popoldne pa spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami. Pričakujete lahko temperature med 20 °C in 25 °C, na Goriškem do 27 °C. Podobno bo v nedeljo: dopoldne še sončno, popoldne pa spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami, z najvišjimi temperaturami med 17 °C in 22 °C, na Primorskem do 27 °C.

Kaj pa prihodnji teden?

Najprej nas bo dosegla toplejša zračna masa, napovedujejo, vendar bo nad Zahodno Evropo medtem že nova pošiljka ciklonskih območij, ki bodo v drugi polovici naslednjega tedna vplivala na vreme pri nas. "Toplejše vreme se obeta od torka naprej, ko se bo izoblikoval t. i. omega blok, tako da bo tudi drugod in le na Primorskem čez dan večinoma nad 25 °C. Druga polovica prihodnjega tedna bo torej zelo podobna tej, saj bo v naši bližini višinsko jedro hladnega zraka," dodajajo. Največ padavin pa bo zopet na zahodu države.

xxx

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:57 7. September 2022.

    Tako je, ko Človek skuša zlorabljati Naravo za svoje primitivne cilje.....bodisi z genskimi posegi v obliki npr 'cepiv', bodisi z …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.