Srednjeročna napoved: Pripravite topla oblačila, tudi sneg ni izključen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?
Oglej si celoten članek

"Pretekli teden je bil zaradi dolgotrajne nizke oblačnosti na začetku tedna hladnejši po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Sicer pa v mesecu novembru zaenkrat ni bistvenega odstopanja in je kar v skladu z dolgoletnim povprečjem v večjem delu Slovenije, v gorah pa je zaradi pogoste inverzije topleje."

Padavine bodo danes zajele vso državo

Danes nas po napovedih portala čaka vremenska fronta. "Pri tleh je ogromna količina vlažnega zraka, meja nizke oblačnosti pa je večinoma nad 1000 metri," pišejo pri Ciklon.si. "Vsaj na vzhodu bi morali zaradi jugozahodnika kmalu videti nekaj jasnine. Padavine bodo od jugozahoda postopno zajele vso Slovenijo, padlo pa bo kar precej dežja, večinoma med 40 in 70 milimetri, najmanj na severovzhodu države, kjer bo padlo do 20 milimetrov padavin. Popoldne bo zapihal severni veter, na Primorskem zmerna burja, meja sneženja se bo spustila na okoli 1200 metrov nadmorkse višine."

Sledi nekaj lepih in sončnih dni

Nato nas po napovedih portala Ciklon.si čaka nekaj zelo lepih in sončnih dni, vsaj nekoliko višje, saj bo relativna vlažnost v ozračju precej nizka. "Vprašanje pa je koliko časa bo vztrajala megla ali nizka oblačnost po nižinah. Sprva verjetno ne veliko časa, v četrtek pa se zna zavleči in trajati večinoma dneva," pišejo pri Ciklon.si. "Na Primorskem bo večinoma sončno, tam bo tja do četrtka vztrajala burja."

Foto: Epa Jesen

Konec tedna ohladitev

V petek prihaja sprememba vremena od severozahoda - prešla nas bo oslabljena vremenska fronta, nastal bo sredozemski ciklon. "Burja na Primorskem se bo spet okrepila," napovedujejo pri Ciklon.si. "Kakšnih večjih padavin pa zaenkrat ne kaže, razen ob prehodu fronte, saj bo ciklon preveč južno. Verjetnost za padavine je večja v južni Sloveniji. Bo pa kar vetrovno in posledično bistveno hladneje, saj bo od severa pritekal mrzel zrak. Verjetno bo čez dan le okoli pet stopinj Celzija, na Primorskem do 10 stopinj, vendar bo zaradi mrzlega vetra občutek, da je še bolj mrzlo. Meja sneženja bo nizko, verjetno na okoli 700 do 900 metrih nadmorske višine. A bo to bolj ples snežink v vetru, brez snežne odeje."

V nedeljo se bo ciklonsko območje pomaknilo nad Grčijo in oblaki se bodo posušili. "Uganka ostaja, kaj se bo dogajalo okoli 24. novembra - ameriški model kaže na odcep doline iznad Atlantika nad jugovzhodno Evropo," še pišejo pri Ciklon.si. "Srednjeročni model evropskega modela nima tako vzhodne poti, kontrolni pa rahlo sneženje do nižin."

Pri Ciklon.si ob tem opozarjajo, da so napovedi do pet dni dokaj zanesljive, nato se njihova zanesljivost z vsakim dnem zmanjšuje. 

xxx

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje oblačno vreme, dež bo od zahoda postopno zajel vso Slovenijo. "Padavine bodo močnejše v južni polovici države," pišejo pri Agenciji za okolje. "Popoldne se bo meja sneženja na severu spustila do okoli 800 m nad morjem. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja. Popoldanske temperature bodo od 3 do 9, na Goriškem in ob morju od 10 do 14 stopinj Celzija."

Zvečer in v prvem delu noči bodo padavine na zahodu in severu postopno ponehale, na jugu pa šele proti jutru. Tam se bo meja sneženja lahko spustila do okoli 700 metrov nadmorske višine. Burja na Primorskem bo v drugem delu noči slabela.

Jutri bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo. Tudi drugod se bo delno razjasnilo, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v alpskih dolinah malo pod 0, na Primorskem okoli 8, najvišje dnevne od 8 do 13, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni V sredo in v četrtek bo pretežno jasno. Po nižinah v notranjosti bo precej megle ali nizke oblačnosti, ki bo ponekod lahko vztrajala večji del dneva.

"Nad severnim Sredozemljem nastaja plitvo ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Vremenska fronta bo danes popoldne in zvečer prešla Slovenijo. Pred njo k nam od jugozahoda še doteka razmeroma topel, a postopno bolj vlažen zrak."

Od 19. do 24. novembra

V petek nas bo dosegla oslabljena fronta, ob koncu tedna bodo naši kraji na obrobju ciklonskega območja s središčem nad osrednjim in južnim Sredozemljem. Nato se bo nad srednjo Evropo znova okrepilo območje visokega zračnega tlaka.

V četrtek bo na Primorskem delno jasno, drugod bo več oblačnosti. "Od petka do nedelje bo v vzhodni in osrednji Sloveniji občasno rahlo deževalo, na Primorskem bo pretežno jasno, pihala bo burja," še napovedujejo pri Arsu. "Hladneje bo. Na začetku novega tedna kaže na suho in precej hladno vreme."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:45 16. November 2020.

    Groza ...sneg sredi novembra,..Medtem ko nas ta vlada ne bo zapustila niti decembra..ali marca, itd...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.